To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Liczba porcji: 2 średnie pizzy

Pizza gotowa w 10 minut

pizza gotowa w 10 minut

Kiedy najdzie Was ochota na pizzę, nie kupujcie w sklepie mrożonego gotowca, ale zróbcie ją sami. Będzie dużo taniej i zdrowiej! Z tym przepisem dobrą pizzę zrobi każdy, nie trzeba być szefem kuchni. . Choć w tej pizzy nie ma drożdży, w niczym nie różni się od pizzy na drożdżowym cieście. Wszystko za sprawą samorosnącej mąki. Self rising flour jest produktem bardzo dobrze znanym w USA i Wielkiej Brytanii, gdzie została wymyślona gdzieś w połowie XIX w. jako sposób na dostarczanie marynarzom okrętów Jej Królewskiej Mości półproduktu do wypieku świeżego pieczywa.

Zrób sobie samorosnącą mąkę

Mąką samorosnąca jest mieszkanką mąki, proszku do pieczenia i/lub sody. Wystarczy dodać odrobinę soli, jogurt grecki i pyszne błyskawiczne ciasto na pizzę gotowe!  

Żeby je zrobić wystarczy wymieszać suche składniki, potem dodać jogurt i chwilę zgniatać, żeby połączyć całość. Ciasto jest wilgotne, nie jest elastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni.

Przepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co

Składniki:

Mąka samorosnąca 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką soli. 

Krok 2

Do suchych składników dodaj szklankę jogurtu. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a później ręką. Przełóż na blat. Jeśli ciasto jest za suche dodaj łyżeczkę jogurtu, ale ostrożnie – ciasto może początkowo tylko wydawać się za suche, ale potem w trakcie wyrabiania wilgoć z jogurtu zacznie się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki)

Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników.

Krok 3

Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. 

Krok 4

Przełóż placek na blaszkę do pieczenia lub foremki na tartę. Posmaruj delikatnie sosem pomidorowym, połóż na wierzchu pozostałe składniki pizzy, posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli nastawisz piekarnik na 260 stopni i będziesz nagrzewać przez minimum 30 minut, upieczesz pizzę w 5-7 minut. Możesz też nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec pizzę 15-20 minut. Jeśli ciasto ładnie się zarumieni to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. 

Smacznego!

Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne ciasto na pizzę i obejrzyj tutorial jak je przygotować.

Idealne ciasto na pizzę

idealne ciasto na pizzę

Leave a Reply