Zamiast kupować byle jakiego kalorycznego fast fooda na mieście, przygotuj domową pittę pełną zdrowych składników.

Czas: 1 h 45 minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla 2 osób: 15 zł

Domowa pitta – wprawka do pizzy

Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę,  ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie!

Sprawdzony przepis na domowe pitty

Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę,  wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com, jednego z naszych ulubionych blogów, który proponuje tylko przetestowane przepisy.

Pitta do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy.

Składniki:

Ciasto

  • Pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki zwykłej
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka cieplej wody

Sałatka tri colores

Dresing

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie domowej pitty

Krok 1

Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie suche składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawcie na 3-4 minuty.

Przesiejcie do dużej misy mąkę uniwersalną i przelejcie do niej zaczyn z mąki pełnoziarnistej. Zamieszajcie łyżką, aż mąka wchłonie płyn, przełóżcie na stolnicę i wyrabiajcie ręcznie 10 minut. Może Wam się wydać, że to długo, ale ciasto jest bardzo przyjmne do wyrabiania, wilgotne, ale nie klei się do rąk, miękkie. Nawet nie zauważycie, że minęło 10 minut.

Możecie też użyć robota kuchennego i wyrobić ciasto w 5 minut.

Kiedy ciasto stanie się gładkie i samo będzie odchodzicie od rąk lub brzegów naczynia w malakserze, uformujecie z niego kulę, posmarujcie delikatnie oliwą, przełóżcie do głebokiej misy, szczelnie przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 60-90 minut (godzina wystarczy). W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić objętość.

Krok 2 

Przygotujcie kurczaka. Jeśli macie kawałek pieczonego drobiu pokrójcie go w kostkę, paski, porwijcie na mniejsze kawałeczki. Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju ok. 5 minut.

Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy. Dodajcie cieciorkę i szpinak.

Krok 3

Rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem. Podzielcie ciasto na cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Ciasto nie może być za cienkie, bo będzie je trudno przekroić i nadziać sałatą. Za grube placki będą wyglądały jak pajda chleba.

Domowa pitta

Z podanej ilości ciasta uzyskacie cztery duże placki o średnicy 24 cm. Po upieczeniu skurczą się, ale każdy  placek kroimy na połowy i robimy dwie pitty.

Krok 4

Wstawcie pitty do mocno rozgrzanego piekarnika, najlepiej na kamień do pizzy, a jeśli go nie macie na rozgrzaną tackę z piekarnika. Pieczcie pitty przez 3-4 minuty, uważając by się zbytnio nie spiekły (po włożeniu do piekarnika ciasto pitty nadmie się od powietrza, potem delikatnie opadnie).

Krok 5

Przekrójcie wypieczone pitty i włóżcie do nich gotową sałatkę. Polejcie sosem.

Enjoy!

Leave a Reply