Pieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. To danie nie tylko wspaniale wygląda na talerzu, ale tak też smakuje.

Czas: 2 h 45 minut (w tym 15 minut przygotowania, 1 h na odstawienie kurczaka z przyprawami do lodówki i 1,5 h na pieczenie)

Poziom trudności: średni

Cena dla dwóch osób: ok. 37 zł

To prawdziwy hit wystawnego stołu: złocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny.  Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka

Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla.

Składniki:

Pieczony kurczak w cytrusach

  • Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg
  • 3 łyżki masła
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • Starta skórka z połowy pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • Łyżka tymianku
  • Łyżka lubczyku
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki Hasselback

  • 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tymianku
  • Główka czosnku
  • 250 g brukselki
  • Olej
  • Mieszanka sałat

Dresing

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy

kurczak w cytrusach

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło z lodówki. Zagotuj wrzątek i wyparz w nim cytrusy, a następnie zetrzyj z nich skórkę na tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek.

Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka.

Krok 2

Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka, a następnie zwiąż kurczakowi nóżki nicią, żeby nie rozchodziły się na boki. Tak przygotowane kurczę odstaw do lodówki na godzinę. Po 60 minutach wyciągnij kurczaka z lodówki, żeby ogrzał się przed pieczeniem do temperatury pokojowej.

Krok 3

Teraz ziemniaki.  Umyj i osusz ziemniaki i brukselki. Połóż ziemniaka na dużej drewnianej łyżce i ponacinaj w ładne plasterki, krojąc co pół centymetra – nie rozcinając bulwy do końca (robimy rodzaj wachlarza, brzegi łyżki powinny skutecznie hamować nóż przed rozcięciem ziemniaka na wskroś). Ułóż bulwy w naczyniu do pieczenia, posól i posyp tymiankiem. Na każdej ułóż kilka grudek masła. Pokrój brukselkę na połówki. Przekrój na pół główkę czosnku i skrop oliwą.

ziemniaki hasselback

Krok 4

Wstaw kurczaka na środek rozgrzanego piekarnika (do 170 stopni z termoobiegiem). Czas pieczenia kury o wadze 1,8 kg wynosi co najmniej półtorej godziny. Piecz kurczaka z każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry.

Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym  sosem.

Krok 5

Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw).

Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich czosnek.

Krok 6

Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Pozwól mu odpocząć 10-15 minut. Jeśli ziemniaki jeszcze się ładnie nie przypiekły – przełóż je w piekarniku na miejsce bliżej grzałki.

Krok 7

Na czas odpoczynku kurczaka włóż do piekarnika brukselki. Niech pieką się około piętnastu minut.

Krok 8

Przygotuj dresing do sałaty. Wlej do słoiczka sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj z musztardą. Na koniec dolej oliwę. Wymieszaj jeszcze raz i podawaj razem z pieczonym kurczakiem, ziemniakami i brukselką.

Smacznego!

Zobacz też jak zrobić kurczaka nadziewanego wątróbką z ziemniakami Pommes Anna.

pieczony kurczak faszerowany wątróbką
Kurczak odpoczął chwilę zawinięty w folię aluminiową i był gotowy do podania na stół.