Pieczone udka z kurczaka, pieczone domowe frytki z oregano, prażony jarmuż, a wszystko skropione aromatycznym, cytrusowym dresingiem.

Przygotowanie: 15 minut

Czas gotowania: 45 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 15 zł

Zakupy: kup kurczaka z wolnego chowu

Poznaj nasze tygodniowe menu z jarmużem i kurczakiem.

Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.

Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to koniecznie musicie to zrobić! Blanszowany lub gotowany ma nieco gumową konsystencję, ale za to upieczony, albo uprażony na suchej patelni z dodatkiem suszonego czosnku, przypalony tu i ówdzie, jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu.

Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 garści jarmużu (4 duże gałązki)
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka oleju

Zalewa:

  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Surówka z czerwonej kapusty:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko, najlepiej słodkie, deserowe
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1 

Przygotuj marynatę. Umyj pomarańczę, wyciśnij sok do miski. Wrzuć wyciśniętą pomarańczę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

Krok 2

Umyj i osusz kurczaka. Włóż do marynaty i przykryj folią spożywczą. Umieść miskę z zamarynowanym kurczakiem w lodówce najlepiej na całą noc lub co najmniej na godzinę.

Krok 3

Nagrzej piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.

Umyj ziemniaki, ale nie obieraj. Pokrój w grube frytki, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Wyciągnij z kąpieli, osusz, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Polej łyżką oleju, posyp łyżką oregano i solą. Wymieszaj tak aby przyprawy pokryły ziemniaki.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka osączonego z marynaty i posyp go słodką papryką.

Włóż udka i ziemniaki do rozgrzanego piekarnika.

Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem.

Piecz kurczaka i frytki 45 minut. Po 30-35 minutach dodaj jarmuż.

Krok 5

Przygotuj surówkę: umyj kapustę i owoce. Kapustę pokrój w cienki paski lub zetrzyj na tarce (duże oczka lub nożyk do krojenia w talarki). Sparz wrzątkiem pomarańczę i cytrynę. Odkrój skórkę z pomarańczy razem z białą częścią, tak by widoczny był miąższ owocu. Ostrym nożykiem wycinaj z osłonek filety, czyli segmenciki pomarańczy. Pokrój i dodaj do kapusty. Wyciśnij do kapusty sok z reszty pomarańczy. Dodaj sok z połówki cytryny. Posól kapustę. Jabłko pokrój w talarki a potem w słupki (możesz zetrzeć na tarce). Dodaj do kapusty, wlej łyżkę oleju i wymieszaj składniki.

Krok 6

Ostrożnie wyciągnij udka z piekarnika (ze środka może buchnąć para). Przełóż na talerz i przykryj folią spożywczą, żeby odpoczęły.

Krok 7

Rozłóż na talerzu frytki i jarmuż. Na jarmużu ułóż pieczone udka z kurczaka. Dodaj surówkę z kapusty.

Smacznego!