Pieczona kaszanka jak z grilla – prosty przepis na kaszankę z ziemniakami zgrilowaną w piekarniku. Tak jest, wcale nie trzeba mieć grilla, żeby robić w domu pyszne grillowe dania.

Są dwa narody, które uwielbiają kaszankę: Polacy i Brytyjczycy. O ile jednak black pudding znany jest na całym świecie, o kaszance mało kto słyszał. O umiłowaniu kaszanki przez Brytyjczyków najlepiej świadczy to, że czarne, podsmażone krążki są jednym z fundamentalnych składników English breakfast i w każdym angielskim pubie tradycyjne śniadanie podawane jest z udziałem kaszanki. W hotelowych wersjach na kontynencie w śniadaniu angielskim black pudding raczej nie znajdziecie. Kaszanka może też wchodzić w skład dań wykwintnych, jak np. pieczone małże św. Jakuba z kaszanką właśnie.

U nas kaszanka swoje pięć minut ma w sezonie grillowym, poza nim raczej trudno ją znaleźć w menu. A szkoda, bo jest to produkt nadzwyczaj smaczny i zdrowy. Czasem bywa nawet zaliczany do „super food”, czyli pożywienia o najwyższych walorach odżywczych. Jest w tym trochę przesady, niemniej kaszankę jeść się powinno, bo jest lekko strawna i zawiera dużo żelaza.

Kaszanka jest bardzo wdzięcznym produktem, ponieważ bardzo łatwo ją przyrządzić, czasem po prostu wystarczy położyć na dobrze rozgrzanym grillu.

Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater, brytyjski smakosz, autor książek i programów kulinarnych, którego charakteryzuje umiłowanie do jedzenia i prostoty. Jeśli szukacie nieskomplikowanych dań poszukajcie przepisów Chrisa.

Danie jest bardzo proste i pyszne. Jeśli chcecie zrobić kaszankę na bogato pod koniec pieczenia wbijcie dwa jajka do zapiekanki i zapieczcie.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 8 małych ziemniaków
  • 4 cienkie kaszanki (400 g)
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oregano
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj ziemniaki i pokrój w cienkie plastry – im cieńsze tym lepiej. Nie musisz obierać ziemniaków – ze skórką będą jeszcze smaczniejsze. Skrop je olejem, wymieszaj, posól, popierz i wyłóż na tackę do pieczenia.

Krok 2

Pokrój kaszankę w krążki o grubości około pół centymetra i rozłóż na ziemniakach, wkładając część między plastry. 

Krok 3

Pokrój cebule w cienkie talarki i rozłóż na ziemiach i kaszance. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Pod koniec pieczenia (jeśli chcesz), wbij do zapiekanki dwa jajka i zapiekaj w piekarniku kilka minut.

Smacznego!

Leave a Reply