Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny.

Jeśli nie próbowaliście wcześniej pieczonej cieciorki gwarantujemy, że zakochacie się w niej od pierwszego spróbowania: jest lekko chrupiąca z wierzchu, a środek ma kremowy. Idealnie nadaje się na przekąskę imprezową, jako zdrowy snak do oglądania filmów zamiast popcornu, albo jako doskonały składnik pożywnych dań.

Proponujemy Wam dzisiaj przepis na pieczoną cieciorkę ze smażoną wołowiną, wymyślony przez naszego ulubionego Marka Bittmana, autora kulinarnych książek z USA. Nieco podkręciliśmy przepis dodając więcej korzennych przypraw orientalnych, dzięki czemu danie jest niezwykle aromatyczne.

Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie.

Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi warzywami.

Czas: 35 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • Pieprz do smaku
  • Pół pęczka posiekanej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Cieciorkę odcedź (zachowaj szklankę płynu na później), przepłucz i osusz (staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę). Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę.

Krok 2
W międzyczasie przepłucz kaszę pod zimną wodą, rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wsyp posiekaną dymkę i smaż około 3 minut. Dodaj kaszę i smaż mieszając przez minutę. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec rozdrobnij widelcem.

Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj posiekaną czerwoną cebulę. Smaż około 5 minut. Dodaj czosnek, przesmaż chwilę, a następnie dodaj mięso mielone. Podkręć ogień i smaż mieszając i rozbijając grudki mięsa szpatułką na małe kawałki przez około 5 minut, aż mielone zbrązowieje i zacznie się delikatnie przysmażać. Pod koniec dodaj kmin rzymski, cynamon, gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku. Następnie wlej szklankę płynu spod cieciorki, podkręć ogień i odparuj.

Krok 4
Wymieszaj cieciorkę z mięsem. Podawaj z kaszą jaglaną.

Smacznego!

Leave a Reply