Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami.

Jak zrobić warzywne spaghetti

Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy w kuchni niepotrzebnego gadżetu.

Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby, a jesienią suszone od niezawodnej pani Kazi, z która targowanie się to czysta przyjemność), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti. Już zacząłem szukać w kieszeni 15 zł, bo tyle sprzęt kosztował, kiedy zorientowałem się, że taki sam od lat mamy w domu. Okazało się, że do wycinania makaronowych wstążek z warzyw wystarczy zwykła obieraczka z dwoma ostrzami na obydwu końcach, z których jedno ma ząbki nadające cięciom odpowiedni kształt. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł.

Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Danie jest łatwe do zrobienia i mega szybkie w wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Przepis znajdziecie niżej.

Polecamy Wam też: MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony:

TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

tagliatelle z cukinii

SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ

spaghetti z rzepy

ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINII

zupa z noodlami z cukinii

SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO

spaghetti z dyni

Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto

przepis na sałatkę ze spaghetti z cukinii z krewetkami

Składniki:

  • Krewetki tygrysie 250 g
  • Duża cukinia
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Kilka rzodkiewek
  • Łyżka masła
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Pesto

  • Garść orzechów laskowych i włoskich
  • Pół pęczka pietruszki
  • Pół pęczka bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • Pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Myjemy i osuszamy warzywa. Na suchą (bez dodatku oleju) patelnię wysypujemy pomidorki,  przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kilka minut, aż pomidorki lekko się przypalą i zaczną pękać. Wtedy ściągamy je z patelni.

Krok 2

Teraz pesto. Na patelnię wysypujemy orzechy i prażymy kilka minut. Ściągamy z ognia i wrzucamy do blendera. Dodajemy obydwie natki, pół ząbka czosnku i parmezan. Miksujemy. Następnie dolewamy tyle oleju, żeby pesto zyskało pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy osok z cytryny. Delikatnie solimy do smaku (paniętajmy, że parmezan jest słony) i pieprzymy.

Krok 3

Robimy spaghetti z cukinii.

Długimi pociągnięciami maszynki do krojenia julienów wykrawamy makaron.
Wykorzystujemy do tego stronę maszynki z ząbkami.
Spaghetti z cukinii
Spaghetti będzie gotowe w ciągu minuty. Cukini nie obieramy przed krojeniem, wystarczy ją umyć.

Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody.

Krok 4

Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Rozgrzewamy masło, przez chwilę podsmażamy na nim rozgnieciony ząbek czosnku, po czym dodajemy krewetki. Smażymy je na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.

Krok 5

Makaron z cukinii łączymy z pesto. Dodajemy pomidorki i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Spaghetti nawijamy na widelec i nakładamy na talerz. Na wierzch kładziemy krewetki.

Smacznego!

Leave a Reply