Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami.
Jak zrobić warzywne spaghetti
Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne, a nie chcieliśmy w kuchni niepotrzebnego gadżetu.
Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby, a jesienią suszone od niezawodnej pani Kazi, z która targowanie się to czysta przyjemność), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti. Już zacząłem szukać w kieszeni 15 zł, bo tyle sprzęt kosztował, kiedy zorientowałem się, że taki sam od lat mamy w domu. Okazało się, że do wycinania makaronowych wstążek z warzyw wystarczy zwykła obieraczka z dwoma ostrzami na obydwu końcach, z których jedno ma ząbki nadające cięciom odpowiedni kształt. Można też zaopatrzyć się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł.
Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł. Danie jest łatwe do zrobienia i mega szybkie w wykonaniu, a przy tym szalenie efektowne, zdrowe i smakowite. Przepis znajdziecie niżej.
Polecamy Wam też: MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony:
TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM
SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ
ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINII
SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO
Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto
Składniki:
- Krewetki tygrysie 250 g
- Duża cukinia
- Garść pomidorków koktajlowych
- Kilka rzodkiewek
- Łyżka masła
- Ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Pesto
- Garść orzechów laskowych i włoskich
- Pół pęczka pietruszki
- Pół pęczka bazylii
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- Pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy i osuszamy warzywa. Na suchą (bez dodatku oleju) patelnię wysypujemy pomidorki, przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kilka minut, aż pomidorki lekko się przypalą i zaczną pękać. Wtedy ściągamy je z patelni.
Krok 2
Teraz pesto. Na patelnię wysypujemy orzechy i prażymy kilka minut. Ściągamy z ognia i wrzucamy do blendera. Dodajemy obydwie natki, pół ząbka czosnku i parmezan. Miksujemy. Następnie dolewamy tyle oleju, żeby pesto zyskało pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy osok z cytryny. Delikatnie solimy do smaku (paniętajmy, że parmezan jest słony) i pieprzymy.
Krok 3
Robimy spaghetti z cukinii.



Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody.
Krok 4
Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Rozgrzewamy masło, przez chwilę podsmażamy na nim rozgnieciony ząbek czosnku, po czym dodajemy krewetki. Smażymy je na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Krok 5
Makaron z cukinii łączymy z pesto. Dodajemy pomidorki i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Spaghetti nawijamy na widelec i nakładamy na talerz. Na wierzch kładziemy krewetki.
Smacznego!
Leave a Reply