Przepisy na bowl, takie jak buddha bowl, czy brown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie – z ang. bowl), ale też sposób przyrządzania potraw. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Wszystko pomyślane tak, by było maksymalnie prosto, szybko i zdrowo. Taka jest właśnie misa obfitości.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

przepisy na bowl

Przepisy na bowl

Ten sposób gotowania i przepisy na bowl bardzo przypadły nam do gustu. Wam chyba też, sądząc po zainteresowaniu jakim cieszyły się na blogu buddha bowl, sushi bowl i misa mocy z jajkami na chmurze.

przepisy na bowl

Dzisiaj proponujemy Wam kolejny przepis z serii „bowl”, który jest miksem dwóch innych. Pomysł zaczerpnęliśmy od fitmencook.com. To nasz stary znajomy z Nowego Jorku, którego patenty na zdrowe jedzenie już kilka razy wrzucaliśmy na Niedzielnego Kucharza.

Nazwę „misa obfitości” wymyśliliśmy sami. To danie w pełni na nią zasługuje – bo jest w nim wszystko: zdrowie, sytość i smakowitość

Amerykanie nie znają kaszy

Zamiast ryżu w przepisie wykorzystaliśmy nasz ulubiony pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską, nie wiemy jak to jest z Francuzami – jeszcze to sprawdzimy. Nie wiedzą ludzie co tracą!

Wracając do naszego przepisu – zamiast łososia, jak w oryginale, użyliśmy krewetek, które z kolei przyrządziliśmy według receptury Marka Bitmana, jednego z naszych ulubionych autorów kulinarnych.

Całość wypadła okazale i bardzo smakowicie. Co najlepsze, danie można przygotować w czasie w jakim gotuje się pęczak, plus kilka minut na wymieszanie składników.

Jeśli zaś o same składniki chodzi, to wrzucajcie do misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka!

Składniki:

  • Szklanka pęczaku
  • Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 6 szparagów zielonych 
  • Kawałek cukini
  • 10 krewetek (najlepiej surowych)
  • 2 łyżki oleju 

Dressing

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego albo winnego

Zaprawa do krewetek

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz pęczak pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, a następnie wysyp na niego pęczak. Smaż, mieszając przez 3 minuty, a potem zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostudzenia.

Krok 2 

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut.

Krok 3

Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego.

Krok 4

Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź.

Krok 5

Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe!

Smacznego!