Wariacja na temat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Wierzchnia, kremowa, lekko słodka warstwa, miesza się z twardszymi warzywami, uduszonymi w wytrawnym sosie. Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli ludziom pamiętającym koniec lat 80 i początek 90. ubiegłego wieku, zapiekanka kojarzy się z długą jak wagon bagietką przekrojoną na pół, posypaną pieczarkami i tartym serem, zapieczona na złoto. To wersja podstawowa. Kombinacje na bogato zawierały dodatki w postaci szybki, czy salami.

W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia, lub kalafiora, który został w lodówce.

Zapiekankę można zrobić na bazie mięsa z pure ziemniaczanym, lub lekką jak puch kołderką z kalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku. Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę odgrywa ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent na wykorzystanie  niedojedzonej, smażonej/pieczonej ryby. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia.

Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley

Składniki:

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 por drobno posiekany
  • 1 marchew drobno posiekana
  • 1 pietruszka drobno posiekana
  • Kawałek selera drobno posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 300-500 g ryby morskiej (morszczuk, czarny drosz, łosoś) – może być mrożona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Pure

  • 1 mała główka kalafiora
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ¼ szklanki mleka
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Po 5 minutach dołóż do garna z ziemniakami umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz 2 obrane ząbki czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut, albo do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego cebule i smaż 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dołóż do niej posiekaną marchew, pietruszkę, por i selera. Samaż przez 10 minut od  czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Wlej na patelnię pół szklanki wytrawnego wina, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Wyłóż na patelnię łyżkę pasty pomidorowej i rozprowadź w sosie. Wlej na patelnię około pół szklanki wody, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Zrób pure. Odcedź ziemniaki, kalafiora i czosnek. Włóż do nich 2 łyżki masła, wlej mleko, wstaw na niewielki ogień i ubij całość na gładką masę. Następnie używają widelca wymieszaj pure, żeby je spulchnić i napowietrzyć. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Wyjmij rybę z patelni i podziel na małe kawałki. Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure.  Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20  minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Leave a Reply