Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, a przy tym aromatyczne i pełne smaków. Obiad dla zabieganych, idealny na upały, bo makaron można jeść na zimno.  Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym imbirowym sosem można zrobić w 10 minut.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 5-7 minut

Liczba porcji: 2

Chińczycy są mistrzami prostoty jeśli chodzi o kuchnię.  Z kilku składników potrafią wyczarować niesamowite dania. Trochę podobni są w tym do Włochów, tyle tylko, że zamiast makaronu jajecznego, pszennego, często używają makaronu ryżowego. W Polsce chyba nie jest to specjalnie popularny produkt. Jemy dość dużo ryżu, ale makaronu ryżowego już nie. Być może jest to kwestia braku nawyków, przepisów i pewnie też ceny, bo za paczkę makaronu trzeba dać 7-8 zł z czego można zrobić maksymalnie 4 dania. Czasem dobrze jest jednak wydać parę złotych, bo makaron ryżowy można przygotować w kilka minut: czasem wystarczy zalać wrzątkiem, czasem trzeba namoczyć w zimnej wodzie. Generalnie nie zajmuje to wszystko więcej niż 10 minut.

Tyle też w zasadzie trwa przygotowanie dania, które dzisiaj Wam polecamy. Makaron ryżowy w sosie imbirowym to naprawdę błyskawiczny obiad.

Całą robotę w tym daniu robi mocny sos, łączący w harmonijną całość świeżość imbiru z ostrą czosnkową nutą, łagodzoną słodyczą miodu przełamaną przez słony akcent sosu sojowego. Sos jest ostry, mimo że nie ma w nim ostrych przypraw. 

Makaron ryżowy, produkt bez własnego smaku świetnie wchłania aromaty składników sosu.

Reszta składników dania to już gra wyobraźni kucharza. Można dodać do niego podsmażone kapusty bok choy, szpinak, rukolę, pokrojoną w paski marchew, albo rzepę, czy rzodkiewki siekane w plastry. Dla intensyfikacji smaku szczypiorek można wcześniej podsmażyć. 

Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • Mała główka brokuła podzielona na różyczki 
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki nasion sezamu

Sos

  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć do makaronu różyczki brokuła. 

Odcedź makron z brokułem i przelej zimną wodą.

Krok 2

W międzyczasie zrób sos. Wymieszaj w miseczce 2 łyżki tartego czosnku, 2 łyżki tartego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki wody.

Krok 3

Wymieszaj makron i brokuły z sosem. Posyp szczypiorkiem i sezamem.

Leave a Reply