Pokażemy Wam dziś jak maksymalnie szybko i łatwo zrobić obiady na tydzień w jeden dzień (a właściwie w dwie godziny). Żeby się udało wystarczy korzystać z 4 prostych zasad, które znajdziecie w tym wpisie.  Codzienny pyszny domowy lunch i oszczędności na koncie sprawią, że pokochacie takie gotowanie.

Obiady na tydzień w jeden dzień

Jeśli nie lubicie jeść kupowanego jedzenia (nigdy nie wiadomo co tak naprawdę jest w środku), albo chcecie rozsądnie gospodarować domowym budżetem – zabierzcie się za planowanie posiłków i gotowanie na tydzień. My robimy tak od prawie 2 lat i jesteśmy bardzo zadowoleni. Doszliśmy już do dużej wprawy, ale wcale nie trzeba umieć dobrze gotować, żeby w dwie godziny przyrządzić niedzielny obiad i pięć pysznych lunchy do pracy. Wystarczy wiedzieć od czego zacząć.

Na zdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę, spakować do pojemników i wstawić do lodówki (na poniedziałek i wtorek) albo zamrozić (na pozostałe dni).

obiady na tydzień w jeden dzień

Jak to zrobić w 2 godziny?

Wygląda na dużo pracy, ale tak naprawdę jest jej niewiele więcej niż przy gotowaniu jednej potrawy. A więc jak przygotować obiady na tydzień w jeden dzień?

1. Przygotuj się

Przygotowania są bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się warzywami. W tym czasie mięso się marynuje. Potem wszystko układamy na blaszkach do pieczenia – i zaczynamy niedzielny seans.

Gotowanie na tydzień ma sens tylko wtedy, gdy przygotowane potrawy będą w odpowiedni sposób przechowywane. Przygotuj też zatem pojemniki, w których będziesz wszystko mrozić.

2. Zrób kilka posiłków na bazie tych samych składników

Dzięki temu przygotowań będzie jeszcze mniej. Nie oznacza to, że przez tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa.

obiady na tydzień w jeden dzień

W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej czasu. Za to po ich upieczeniu mieliśmy już dwa obiady w połowie gotowe.  Dwa razy w ciągu tygodnia jedliśmy też pieczoną polędwiczkę – trafiła do wspomnianego pęczotto i do chińskiej zupy z noodlami. W ten sposób mieliśmy dwa zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa.

3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni

Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej naczyń do zmywania i brak rozchlapanego tłuszczu.

W tym menu na tydzień piekliśmy warzywa, ale też mięso i ryby – kurczaka, polędwiczkę i łososia. Wystarczy pilnować czasu – kiedy co wyjąć z pieca – i odpowiedniej temperatury. W takim zestawieniu jak nasze – łososia wyjmujesz z pieca po ok.  12 minutach pieczenia, a mięso po około 20 (ew. polędwiczkę możesz potrzymać w piekarniku dosłownie chwilkę dłużej). Ściągawkę jak ekonomicznie upiec różne warzywa znajdziecie tutaj (na dole wpisu).

obiady na tydzień w jeden dzień

4. Naucz się mrozić jedzenie

Ekonomiczne gotowanie na tydzień ma sens tylko wtedy, gdy możesz korzystać z zamrażalnika. W przeciwnym razie w niedzielę gotuj maksymalnie na trzy dni – czyli na niedzielę, poniedziałek i wtorek (to i tak będzie duża ulga i oszczędność czasu) i zaplanuj jeszcze jedną sesję gotowania w tygodniu.

Gotowe potrawy należy dobrze wystudzić, podzielić na porcje (najlepiej pojedyncze), a potem szczelnie zapakować (starając się maksymalnie ograniczyć ilość powietrza w opakowaniu). Więcej informacji o tym jak i co mrozić znajdziesz w naszym poradniku jak mrozić jedzenie. Nie obawiaj się – potrawy nie stracą smaku jeśli spędzą w zamrażalniku kilka dni. Niektóre, takie jak sosy, mogą go nawet zyskać.

pęczotto z pieczonymi warzywami

W tygodniu wystarczy sięgać po zamrożone lunche do zamrażalnika. Najlepiej wyjąć je dzień wcześniej (wieczorem) i przełożyć do lodówki, by w niej powoli odmarzały przez noc.

Dodatki, które pojawiają się w daniach – czyli makaron i kasze – tym razem przygotowaliśmy w czasie, gdy mięso i warzywa się piekły, a potem zamroziliśmy. Ale równie dobrze można je zrobić w dniu spożycia lub dzień wcześniej – to już kwestia Twojego wyboru – czy masz czas i czy lubisz np. wyłącznie świeży makaron (wiadomo, że zawsze smakuje najlepiej), czy mrożony, niewiele gorszy, też będzie dla Ciebie ok.

Zobacz też jak planować posiłki na cały tydzień – nasze sprawdzone sposoby.

  • Holly Lu

    Idea słuszna i praktyczna. Zastanawiam się tylko jak smakuje takie odmrozone danie.

    • Bardzo dobrze – wlasciwie nie czujesz różnicy. Oczywiscie jesli jest odpowiednio odmrożone

  • Ania Korzeniecka-Klisz

    no w sumie fajne rozwiązanie

  • Magdalena Owczarek

    Muszę zacząć praktykować takie rozwiązania, bo póki co jest u mnie z gotowaniem kiepsko (brak czasu).

    • W takim razie to cos dla Ciebie – my tez cierpimy na brak czasu – a z drugiej strony lubimy dobrze zjesc i stad takie gotowanie

  • Bardzo fajne porady Na pewno skorzystam przygotowując posiłki na uczelnie, bo wieczorami brak czasu. Zapisuje post. Pozdrawiam

  • Bardzo mnie zaintrygował Twój sposób Niestety, piekarnika nie mogę wykorzystać, bo od jakiegoś czasu gop nie mam (stary się zepsuł, a z zakupem nowego czekamy, aż się remont skończy). A do tej pory zawsze piekarnik był dla mnie sporym ułatwieniem.

  • Super organizacja naprawdę :)) Ja takie posiłki mrożę dla malucha. Zarówno zupy jak i drugie dania. Choć ryż/makaron/ziemniaki/kasze robie zawsze na żywo i wtedy część jest dla mnie :))) Może spróbuję też mrozić…hmm

  • Mrożenie jedzenia, wekowanie i pudełkowanie to moja specjalność Nie znoszę gotować więc staram się to robić tak abym mogła jak najmniej siedzieć w kuchni

  • Z tym mrożeniem to muszę się polubić Mimo, że mam bardzo mała zamrażalkę to chyba uda się coś wykombinować

  • Dominika Kloc

    Ostatnio bardzo polubiliśmy pieczone jedzenie. Totalnie zgadzam się, że jest to mega ekonomiczne – zwłaszcza kiedy w jednym naczyniu żaroodpornym można upiec zarówno mięso, ziemniaki i warzywa Tylko mrożenia dań jeszcze nie próbowałam

  • Genialne rady, które zamierzam wykorzystać przy najbliższym tygodniu 😊

  • Ewelina Kalinowska

    Super rady, może to mi w końcu pomoże ogarnąć sprawy obiadowe 😂😊

  • Aleksandra Kobusińska

    Jestem pod mega wrażeniem! Czas zacząć brać przykład od najlepszych