Najprostsza marynata jaką sobie można wyobrazić: litr maślanki i 2 łyżki soli. Tylko tyle wystarczy, żeby upiec niesamowicie miękkiego i soczystego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka i piersi pieką się w tym samym tempie.

Czas przygotowania: Marynowanie całą noc

Czas pieczenia: 1 godz 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3-4

Jeśli masz problem z pieczeniem drobiu, nie wiesz jak zamarynować kurczaka, jak długo piec i w jakiej temperaturze, albo po prostu potrzebujesz prostego przepisu jak szybko upiec kurczaka, to Niedzielny kucharz ma dla Ciebie rozwiązanie problemów. Mamy świetny, przetestowany sposób jak w godzinę upiec aromatycznego, soczystego kurczaka. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba robić jakichś wyszukanych marynat, nacierać kurczaka, ani specjalnie się nim przejmować, kiedy jest już w piecu. Trzeba tylko przypilnować, żeby za bardzo nie spiekł się z wierzchu – kiedy za nadto się przyrumieni należy go przykryć folią aluminiową.

Najlepsza marynata do kurczaka

Kurczak marynowany w maślance to stary patent z amerykańskiego południa, wymyślony przez zapracowane żony farmerów, żeby ułatwić sobie życie. Wystarczy zalać kurę posoloną maślanką i odstawić na noc lub na 24 godziny. Nie jest to zwykła marynata: maślanka spełnia tu podwójną rolę. Zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, które szybciej się dzięki temu piecze. Po drugie, maślanka, która przenika w głąb kurczaka dodatkowo przyspiesza proces pieczenia, gdyż podgrzewa pieczeń od środka. Daje to ten efekt, że pieczyste jest niesamowicie soczyste, miękkie i delikatne. I na tym jeszcze nie koniec niesamowitego działania maślanki. Zawarty w niej cukier karmelizuje się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka kurczaka ciemnieje i staje się przyjemnie chrupiąca.

Powtórzmy jednak: gdyby kurczak zaczął się za bardzo przypiekać, a pamiętajcie, że pieczemy w wysokiej temperaturze, przykryjcie najszybciej piekące się fragmenty folią aluminiową.

Nogami do przodu, czyli jak piec kurczaka w piekarniku

Polecamy Wam też patent na wkładanie kurczaka do piekarnika. Polega na tym, że wkładamy tuszkę nogami do przodu, zwracając je w stronę lewego rogu piekarnika. Takie ustawienie sprawia, że kurczak piecze się równomiernie na całej powierzchni. Nogi, najgrubsza jego część, dochodzą równo z piersiami, ponieważ znajdują się w strefie piekarnika, gdzie temperatura jest najwyższa. Im bliżej drzwi, tym robi się w nim chłodniej. Po pół godziny kurczaka zwracamy nogami w prawy róg piekarnika.

Proste, ale skuteczne!

Przepis pochodzi z książki Samina Nosrata „Salt, Fat, Acid, Heat”.

Składniki:

  • Kurczak 1,8-2 kg
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 litr maślanki
  • Pieprz
  • Olej do nasmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1

Kurczaka przetrzyj ręcznikiem papierowym. Obetnij końcówki skrzydeł. W głębokiej misie lub szczelnym worku foliowym, np. strunowym, wymieszaj maślankę z solą. Włóż do marynaty kurczaka, tak żeby w całości był pokryty maślanką. Odstaw do lodówki na noc lub na 24 godziny.

Krok 2

Na godzinę przed pieczeniem wyciągnij kurczaka z marynatą z lodówki. Po tym czasie odsącz i wytrzyj kurę z marynaty. Nie musisz się do tego specjalnie przykładać – trochę maślanki na tuszce może zostać.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Ustaw blaszkę na środkowej półce.

Kurczaka przełóż do żaroodpornego, nasmarowanego olejem naczynia. Wstaw do piekarnika, piersiami do góry i nogami zwróconymi w lewy, wewnętrzny róg. Piecz przez 10 minut w 225 stopniach. Potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut. Następnie obróć kurczaka nogami w kierunku prawego wewnętrznego rogu piekarnika.  Piecz w ten sposób przez 30 minut.

Po tym czasie kurczak jest już gotowy. My dodatkowo opiekamy mu jeszcze plecy, ale tylko ze względów wizualnych – lubimy wstawić na stół rumianą ze wszystkich stron kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka, która nasiąknęła sosem podczas pieczenia plecami w górę, ponownie się przypiekła i zrobiła chrupiąca.

Wyciągnij kurczaka z piekarnika, przełóż na półmisek piersiami do góry, przykryj luźno folią aluminiową lub zmoczonym w wodzie i odciśniętym papierem do pieczenia. Niech kurczak odpoczywa sobie z 15 minut.

Smacznego!