Kurczak milanese – ten przepis jest dowodem na to, że proste panierowane kotlety z kurczaka mogą zamienić się w wykwintne danie. Trzeba tylko wyjść poza schemat.

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2-3

kurczak milanese

kurczak milanese

Kurczak milanese czyli po mediolańsku

Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku nawet o tym nie wiedząc Wszystkie kotlety, schabowy, kurczak w panierce, Wiener Schnitzel swój rodowód wywodzą z Mediolanu. Metoda panierowanie cienkich plastrów mięsa w pokruszonym chlebie znana była już w czasach rzymskich, ale pierwszy przepis na cotoletta alla milansese, podane podczas bankietu na cześć kanonika katedry św. Ambrożego w 1134 r.

Mediolańskie kotlety co do zasady robione są z cielęciny, wersja z kurczakiem – polo alla milanese – przyjęła się głównie w USA i Europie Zachodniej.

Nasza propozycja to lekko przekręcony przepis na panierowane filety. Do panierki dodaliśmy wędzonej papryki, która nadała mięsu wspaniały, dymny aromat. Niestety nie jest to przyprawa wszędzie dostępna (choć my ją kupiliśmy w jednej z najbardziej znanych sieci dyskontów), ale warto jej poszukać, bo ma wspaniały smak i dymny aromat. Jeśli nie uda Wam się znaleźć wędzonej papryki po prostu użyjcie papryki słodkiej.

Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak.

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • Sól i pieprz

Dresing

  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki
  • Starta skórka z całej cytryny
  • Starta skórka z całej pomarańczy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 starte ząbki czosnku
  • Kilka łyżek posiekanej drobno zieleniny (najlepsza byłaby mieszanka pietruszki, bazylii i mięty, ale sama pietruszka też wystarczy)
  • Szczypta oregano
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • Oliwa

Przygotowanie: 

Krok 1

Polędwiczki osusz ręcznikiem papierowym, posól i popierz. Przełóż do miski. Zalej mięso szklanką maślanki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj dresing: połącz 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki ze startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki.

Krok 3

Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego (możesz też użyć zwykłego, czystego worka foliowego) wsyp mąkę i paprykę wędzoną. Wymieszaj.

Krok 4 

Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. 

Krok 5

Rozgrzej na patelni olej.

Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż dresing na kawałki kurczaka.

Smacznego!