Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.
Zacznij z nami planowanie posiłków na tydzień
Od dwóch lat odżywiamy się zdrowo – głównie jedzeniem przygotowanym w domu, bez sztucznych składników i widzimy zdecydowaną różnicę (nie tylko w wyglądzie, ale przede wszystkim w samopoczuciu i wynikach badań). Gdy do naszej rodziny dołączył synek – Miłosz, zdrowe odżywianie stało się jeszcze ważniejsze.
Wcześniej różnie bywało. Nasza praca zawodowa wiąże się z mediami i bywa bardzo czasochłonna. Intensywny tryb życia sprawiał, że nie mieliśmy czasu zdrowo się odżywiać – a przynajmniej tak nam się wydawało. Jedliśmy na mieście, łapiąc kanapkę w biegu lub dopiero wieczorem po pracy. To odbijało się na naszych sylwetkach i oczywiście portfelach. Nieplanowane i nieprzemyślane wydatki na jedzenie wymykały się spod kontroli. Do tego oboje jesteśmy smakoszami, a dania zamawiane w przypadkowych restauracjach i bufetach były bardzo często rozczarowujące. Nasza frustracja i tłuszczyk na brzuchach rosły… W końcu powiedzieliśmy dość.
Dziś jesteśmy dowodem na to, że dwie mocno zapracowane osoby z małym dzieckiem i hiperaktywnym psem mogą znaleźć czas na zdrowe odżywianie. Jak to możliwe? Nauczyliśmy się planować posiłki na cały tydzień. Dzięki temu nasze zakupy są szybkie i oszczędne, a praca w kuchni efektywna. Nie chodzi przecież o to, żeby utknąć w garach na dobre! Oczywiście nie było łatwo, tym bardziej, że oboje z natury jesteśmy raczej rozrzutni i leniwi. Jednak praktyka czyni mistrza.
Niedzielni kucharze
Co piątek wspólnie planujemy obiady na sześć kolejnych dni – układamy nowe menu. W soboty robimy zakupy wg ustalonej listy. W niedziele gotujemy większość posiłków lub przynajmniej półprodukty do obiadów na później, które w części mrozimy. To właśnie od niedzielnego gotowania przewrotni nazwaliśmy bloga Niedzielny kucharz.
Planowanie posiłków odbywa się w taki sposób by było różnorodne, ale też by wykorzystać wszystkie kupione produkty, tak by na koniec tygodnia nasza lodówka zaświeciła pustką i nic się nie zmarnowało. Nasze dania łatwo zapakować – zwykle doskonale nadają się na lunch do pracy (nasi koledzy z zakładów pracy są często w szoku, bo nasze obiady to także uczta dla oka).
Dlaczego planujemy na sześć, a nie siedem dni? Nasze doświadczenie pokazuje, że to najlepiej się sprawdza:
- Po pierwsze tak jest łatwiej – a chodzi o to by plany były realne, a nie tylko na papierze.
- Po drugie nie zawsze je się przecież w domu – każdy czasem odwiedza rodziców, babcię czy ciocię lub znajomych.
- Po trzecie, choć preferujemy domowe jedzenie, czasem lubimy iść do dobrej, starannie wyselekcjonowanej restauracji.
- Po czwarte – w soboty lubimy leniuchować – gdy punkt drugi lub trzeci nie są aktualne – po prostu wyciągamy coś z zamrażalnika.
Co nam to daje i co Ty będziesz z tego mieć?
Pozytywnych efektów planowania posiłków i niedzielnego gotowania jest bardzo dużo.
- Jemy zdrowo, nie chodzimy głodni i nie najadamy się wieczorami.
- Choć odżywiamy się dużo lepiej niż kiedyś, znacznie mniej wydajemy na jedzenie i oszczędzamy kasę.
- Nie spędzamy godzin na zakupach w marketach.
- Nie musimy się martwić o to co by tu jutro zjeść na obiad.
- Świadomość tego co jemy i za ile sprawiła, że możemy z dużą dokładnością planować nasz wspólny miesięczny budżet i odkładać więcej pieniędzy.
- Nie marnujemy jedzenia – co wpisuje się w naszą filozofię życiową poszanowania żywności.
To naprawdę działa
Planowanie posiłków i niedzielne gotowanie naprawdę działa! Przekonaliśmy się o tym w ciągu dwóch ostatnich lat. Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami naszymi patentami i pomysłami na ekonomiczną kuchnię. Jeśli my daliśmy radę ogarnąć menu i wydatki na jedzenie – Wam na pewno też się uda!
Żeby było Wam łatwiej zacząć – na naszym blogu znajdziecie:
- Co tydzień nowe, kompletne menu na tydzień, zaplanowane tak by nic się nie zmarnowało
- Rozpiskę jak gotowaliśmy w niedzielę – by było Wam łatwiej zaplanować pracę
- Przepisy na każde danie
- Gotowe listy zakupów – by nie umknął Wam żaden składnik

Nasz blog Cię zainteresuje, jeśli:
- Twoje wydatki na jedzenie wymykają się spod kontroli
- Nie chcesz marnować jedzenia i pieniędzy
- Miewasz w lodówce przeterminowane produkty, ale chcesz to zmienić
- Nie wiesz jak wykorzystać resztki po dużym obiedzie
- Chcesz lepiej planować zakupy
- Lubisz dobrze, smacznie zjeść
- Chcesz odżywiać się zdrowo każdego dnia, ale nie masz czasu na codzienne gotowanie
- Szukasz ciekawych, nowatorskich ale przetestowanych przepisów
- Potrzebujesz kulinarnych inspiracji
- Wiesz, że domowe jedzenie jest zdrowsze niż gotowe dania
- Masz dość fast foodów i tandetnego jedzenia z polskich knajp
- Wiesz jak ważne dla Ciebie i Twojej rodziny jest zdrowe odżywianie
Skontaktuj się z nami: kontakt@niedzielnykucharz.pl