Z upieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha!

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2 duże

Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby  się podać coś specjalnego. Jest na to sposób – kurczak pieczony na winogronach, danie bardzo proste, szybkie i eleganckie.

Dobrana para

Kurczak kocha się w winogronach. Upieczony pysznie smakuje zakąszany soczystymi, słodkimi owocami, których chrupiąca tekstura doskonale łączy się z delikatnym mięsem. To oczywiście klasyk. Co najlepsze kurczak świetnie smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają mięso.

Ważnym składnikiem tego dania jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie cebuli żółtej oraz cukrowej, twardych i wyrazistych w smaku. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa się w ustach.

Kurczaka pieczemy w wysokiej temperaturze co sprawia, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty.

Składniki:

  • 2 podudzia i 2 udka z kurczaka
  • 1/2 kg zielnych winogron
  • 1/2 kg ciemnych winogron
  • 6-8 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Dobrze posól i popierz. Zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku i natrzyj nimi mięso.

Krok 2

Umyj winogrona. Nie odrywaj od łodyżek tylko całe kiście przełóż na blaszkę do pieczenia. Obierz szalotki i małe przekrój na połowy  a duże na ćwiartki. Dołóż do winogron. Skrop całość łyżeczką oleju, delikatnie posól i wymieszaj. Ułóż na cebulkach i owocach kurczaka. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut lub dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty.

Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Leave a Reply