Z upieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha!

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2 duże

Kurczak w winogronach – dobrana para

Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby  się podać coś specjalnego. Jest na to sposób – kurczak z winogronami, danie bardzo proste, szybkie i eleganckie.

Kurczak kocha się w winogronach. Upieczony pysznie smakuje zakąszany soczystymi, słodkimi owocami, których chrupiąca tekstura doskonale łączy się z delikatnym mięsem. To oczywiście klasyk. Co najlepsze kurczak świetnie smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają mięso.

Ważnym składnikiem kurczaka z winogronami jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie cebuli żółtej oraz cukrowej, twardych i wyrazistych w smaku. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa się w ustach.

Kurczak z winogronami powinien być pieczony w wysokiej temperaturze, bo sprawia ona, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty.

Składniki:

  • 2 podudzia i 2 udka z kurczaka
  • 1/2 kg zielnych winogron
  • 1/2 kg ciemnych winogron
  • 6-8 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Dobrze posól i popierz. Zetrzyj na tarce 2 ząbki czosnku i natrzyj nimi mięso.

Krok 2

Umyj winogrona. Nie odrywaj od łodyżek tylko całe kiście przełóż na blaszkę do pieczenia. Obierz szalotki i małe przekrój na połowy  a duże na ćwiartki. Dołóż do winogron. Skrop całość łyżeczką oleju, delikatnie posól i wymieszaj. Ułóż na cebulkach i owocach kurczaka. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut lub dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty.

Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Leave a Reply