Mega prosty przepis na super chrupiące udka z kurczaka. Na dodatek bez tłuszczu, bez smażenia i bez kalorycznej panierki.

Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki kurczaków sprzedawanych w fast foodach i zawsze wychodziło na to, że do osiągnięcia takiego efektu trzeba jakichś kombinacji z podwójnym panierowaniem i smażeniem w głębokim tłuszczu. Fu!

W końcu znaleźliśmy patent jak uniknąć jednego i drugiego. Zamiast robić typowy fast food w tłustej panierce wystarczy użyć pokruszonych drobno orzechów migdałowych, dobrze doprawić udka pachnącymi przyprawami i tak zapanierowane, zamiast smażyć na patelni, wsadzić do piekarnika. Efekt jest doskonały. Pyszne, super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki, za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako przekąska np. dla wygłodniałych kibiców podczas oglądania meczu.

Zobaczcie też inne nasze menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia.

Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur. My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki.

Czas: 1 godzina (w tym 40 min pieczenia kurczaka)

Szacowana cena dla 2-3 osób: 17 zł

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 udka
  • 50 g migdałów
  • Jajko
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka kminu
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka tymianku
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)

Sprawdźcie całe menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.

Krok 2

Kurczaka myjemy i osuszamy.

Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i przesypujemy do miski.

Rozbijamy jajko do miseczki i mieszamy widelcem lub rózgą, żeby żółtko połączyło się z białkiem.

Udka maczamy dokładnie w jajku a następnie obtaczamy w orzechowej panierce. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Krok 3

Zapanierowane udka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut, aż panierka zbrązowieje. I gotowe!

udka z kurczaka w panierce z migdałów przepis

  • mały dodatek a jak wiele zmienia

    • Niedzielny Kucharz

      To prawda :-))