Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku.

Czas: 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie)

Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł

Poziom trudności: łatwe

Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty, że żałujemy, że wcześniej sami na to nie wpadliśmy!

Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty.

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Składniki:

Na fish and chips:

  • 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk)
  • Kilka dużych ziemniaków
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • Sól, pieprz

Na surówkę:

  • Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty
  • Jabłko
  • Pomarańcza
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu

Przepis na fish and chips - ryba bez smażenia

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki myjemy i kroimy na frytki, bez obierania ze skórki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny.

Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Wyciągamy ziemniaki z wody, osuszamy, wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy 2 łyżkami oleju, posypujemy 2 łyżkami oregano, solimy i wstawiamy do pieca na 30-35 minut.

Krok 3

Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy. Do szerokiej miski wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek mleka lub wody, mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż żółtko i białko połączą się. Do drugiej miski wysypujemy jedną trzecią szklanki tartej bułki i jedną trzecią szklanki tartego parmezanu. Do trzeciej miski wsypujemy kilka łyżek mąki. Zabieramy się za panierowania ryby. Najpierw obtaczamy ją w mące, później zanurzamy w jajku, a na koniec wkładamy do miski z panierką i dokładnie obsypujemy bułką z parmezanem. Panierowaną rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Czas najlepiej tak zsynchronizować, żeby ryba znalazła się w piecu jakoś kwadrans po wstawieniu ziemniaków. Wtedy frytki i rybę wyjmiemy równocześnie.

Krok 4

W międzyczasie, gdy fish and chips pieką się, myjemy kapustę i drobno szatkujemy. Umyte jabłko ścieramy na tarce. Pomarańcze obieramy i wykrawamy filety z miąższu i kroimy na mniejsze kawałki. Z pozostałej części owocu wyciskamy sok i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju, solimy do smaku, pieprzymy i mieszamy.

Krok 5

Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy.

Krok 6

Wyciągamy ryby i frytki z pieca. Podajemy z surówką i sosem. Smacznego!

ryba bez smażenia - chrupiace fish and chips z piekarnika
Ryba bez smażenia – też może mieć chrupiącą panierkę

Leave a Reply