Bardzo prosty sposób na szybkie danie z polędwiczki, które dzięki niecodziennej technice obróbki zyskuje zupełnie nowy smak. Dzięki temu przepisowi dowiecie się jak usmażyć polędwiczki żeby były obłędnie smaczne!

jak usmażyć polędwiczki

Czas: 20 minut

Poziom trudno: Łatwy

Liczba porcji: 2

Jak usmażyć polędwiczki żeby były idealne? Na dwa razy:-) Najpierw smażymy całe kawałki z czterech stron. Po lekkim przestudzeniu kroimy w krążki i smażymy jeszcze raz. Podajemy z zawiesistym musztardowym sosem! Pycha! Przepis wymyślił nasz ulubiony Mark Bittman.

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki masła 
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżka musztardy dijon

Przygotowanie: 

Krok 1

Wytrzyj polędwiczki ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Przekrój je w poprzek na kawałki dostosowane do wielkości patelni.

Rozgrzej dość mocno na patelni 2 łyżki masła, wyłóż na nie polędwiczki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Obsmażaj z czterech stron.

Krok 2

Wyłącz ogień pod patelnią, przełóż polędwiczki na talerz, przestudź a następnie pokrój na plastry o grubości około centymetra. . 

Ponownie rozgrzej dość mocno patelnię, dodaj pozostałe 2 łyżki masła, kiedy zacznie się pienić wyłóż na nie krążki polędwiczki. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Ogień powinien być dość intensywny, żeby mięso się lekko skarmelizowało.

Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, wyłóż na patelnię śmietanę, wymieszaj z sosem jaki został po smażeniu polędwiczek. Kiedy śmietana się podgrzeje dołóż do niej łyżkę musztardy, wymieszaj. Posól i popieprz do smaku.

Podawaj polędwiczki polane sosem śmietanowo-musztardowym.

Pycha!

Leave a Reply