Najprostszy przepis na chlebki pita, bez mierzenia/ważenia składników, których jest tylko kilka: mąką, woda i drożdże. Tyle wystarczy, żeby upiec pyszne, domowe pity.

Czas przygotowania: 10 minut plus godzina na rośnięcie ciasta
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4 chlebki

Przepis pochodzi z bloga Thekitchen.com

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 1/2 do 3 szklanek mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1
Wlej do dużej misy wodę, wsyp do niej drożdże i rózgą dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut.

Krok 2
Wsyp do misy z zaczynem dwie i pół szklanki mąki (pół szklanki zachowaj na później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto.

Krok 3
Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni, czyli przestanie się kleić do rąk.
Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Wyjmij ciasto z misy, chwilę zagniataj, żeby usunąć z niego nadmiar powietrza, uformuj w kulę. Podziel ją nożem na cztery części, krojąc na krzyż. Z każdej ćwiartki uformuj kulkę, spłaszcz ją w dysk, a następnie rozwałkuj na okrągły placek grubości około centymetra. Podsypuj ciasto delikatnie mąką jeśli klei się do wałka lub blatu.

Krok 5
Przełóż chlebki na gorącą blaszkę wyciągniętą z piekarnika. Piecz około 3-5 minut, czas zależy od piekarnika i od tego jak jest nagrzany. Placki pod wpływem temperatury napompują się gorącym powietrzem jak balon, który potem opadnie. Kiedy chlebki zaczną się przypiekać to znak, że trzeba je wyciągać z pieca. Rób to ostrożnie, bo wszystko jest bardzo gorące.
Przekładaj chlebki do lnianej ściereczki i odstaw do ostygnięcia.

Leave a Reply