Chrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień.

menu na tydzień

Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne. W tym tygodniu menu na tydzień rodziło się wyjątkowo długo i w bólach. Ale za to praktyczne każdy lunch jest niecodzienny, smaczny i ma albo ciekawą historię, albo ciekawy składnik. Już nie możemy się doczekać, żeby to wszystko zjeść!

Ponieważ ostatnio żyjemy w dużym niedoczasie, w tym menu wykorzystaliśmy przepis na leftoversy i kilka patentów na przyspieszenie tradycyjnych procesów gotowania – m.in. samorosnącą mąkę do pizzy i cegłę na kurczaka ;-D. Wiemy jak to brzmi, ale to nie żart – naprawdę świetnie się sprawdzają – mamy nadzieję, że i Wam się przydadzą!

Ps. Listę zakupową dorzucimy dziś wieczorem

Niedziela: Szybki kurczak pod cegłą

jak szybko upiec kurczaka

To absolutny hit tego menu – danie bardzo proste do przyrządzenia, a nadzwyczaj smaczne. Niezwykła jest technika jego przygotowania: kurczaka, mocno dociśniętego jakimś ciężarem do patelni, smażymy na ostrym ogniu, a potem pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu będzie gotowy w 25 minut. O ile do tej pory uważaliśmy, że najprostszym do zrobienia jest kurczak w marynacie zielonej bogini (Green Godess), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto.

Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym

szybki makaron chiński

Danie typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy!

Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina 

tarta ze szparagami

Polecamy Wam ten przepis na tartę ze szparagami i prosciutto, zapieczonymi w kremowym serniku. Danie ładne, smaczne i łatwe do zrobienia.

Środa: Bakłażan pod parmezanem z kuskusem

Mamy już wśród przepisów to danie, ale w wersji klasycznej, czyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy, że Wam smakowało. Spróbujcie je zrobić z kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne.

Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy

polędwiczka w marynacie z musztardy

Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia.

Piątek: Pizza gotowa w 10 minut

pizza gotowa w 10 minut

Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy!

Jak to ugotować

Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić w tygodniu wieczorem, wstawić do lodówki i zabrać następnego dnia do pracy. Przepisy są proste i nie zabierają dużo czasu – od 15 do 40 minut pracy.

Jeśli chcecie zrobić całe menu za jednym razem, tak jak my, to tutaj mała ściągawka. My całość przygotowaliśmy w następujący sposób (podajemy czynności wykonywane po kolei):

1. Wieczorem dzień wcześniej zamarynowaliśmy kurczaka

2. Wyjęliśmy kurczaka z lodówki

3. Przygotowaliśmy marynatę do polędwiczki i zamacerowaliśmy mięso

4. Nastawiliśmy piekarnik na 260 stopni

5. Nastawiliśmy sos pomidorowy do pizzy i do bakłażana

6. Kurczak trafił na patelnię, a potem do piekarnika

7. Obsmażyliśmy bakłażana

8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą

9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry

10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy

11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza

12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej

13. Przygotowaliśmy kuskus pod parmezanem, który po wyjęciu pizzy i obniżeniu temperatury do 190 stopni trafił do piekarnika

14. W piekarniku znalazła się też polędwiczka

15. I ostatnie danie: tarta. Najpierw ciasto, które po wyłożeniu do formy trafiło do pieca na 5 minut. W międzyczasie zblanszowaliśmy i podsmażyliśmy szparagi. Razem z prosciutto i masą serową trafiły do tarty i do piekarnika.

Tylko jedno danie zrobiliśmy wieczorem – makaron i sos szczypiorowo-imbirowy. W środę wieczorem ugotowaliśmy też pure do polędwiczek na następny dzień.

Dania na poniedziałek i wtorek przechowywaliśmy w lodówce. Pozostałe zamroziliśmy w woreczkach strunowych. Po odgrzaniu smakowały jak dopiero co wyciągnięte z pieca.

Polecamy!

Poznajcie też inne nasze menu na tydzień.

Leave a Reply