Zapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie.

U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci to ulubione danie Agnieszki, a ja, choć generalnie większą estymą darzę ziemniaki i kaszę z czasem uległem jej fascynacji. Miłosz z równym entuzjazmem reaguje na hasło: spaghetti i ziemniaczki. Z jednym i drugim wygrywa tylko piza.

Prosta włoska kuchnia

Włoska kuchnia standardowo kojarzy się z makaronem i pizzą i słusznie, bo to jedne z najpopularniejszych na świecie dań, ale też tylko maleńki fragment tego co włoska sztuka kulinarna ma do zaoferowania. Właściwie nie ma czegoś takiego jak kuchnia włoska, bo każdy z 20 regionów Włoch ma swoje własne przepisy, sposób gotowania i innych używa składników. Inna jest kuchnia genueńska, inna wenecka, inaczej je się w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii.

Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów.

Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się pod panowaniem arabskim, które pozostawiło niesłychanie trwały ślad na włoskim społeczeństwie.

Jest jedna cecha wspólna tej niesamowitej różnorodności kulinarnej: prostota, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie, jak i składniki. Kuchnia półwyspu apenińskiego w dużej mierze jest kuchnią wiejską, wyrosłą w środowisku niezamożnym, czy po prostu biednym. Dlatego nie są to dania wyszukane pod względem składników, ale niesamowicie smaczne.

Proste, smaczne dania

Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski, składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola, włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem, danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo z przepisu Jamiego Oliviera, który można jeść i na ciepło i na zimno.

Kilka miesięcy później zrobiliśmy sobie powtórkę z włoskiej kuchni i zrobiliśmy zestaw pięciu dań za 150 zł łącznie dla 2 osób. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem, zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto.

Pięć włoskich przepisów

W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Trochę dlatego, że nie mieliśmy czasu na wymyślanie przepisów na lancze. Kiedy więc padło pytanie: co zjemy? Odpowiedź była automatyczna – włoskie jedzenie.
Kolejnym powodem było to, że z poprzedniego tygodnia zostało nam sporo mrożonego groszku, którego tylko część zużyliśmy do pasty primavera. Szalę przeważył ser ricotta, który był w lodówce, a jakoś tak się poskładało, że wpadł na w ręce przepis na pierożki z ricotty i który bardzo chcieliśmy wypróbować.
Tak od słowa do słowa stworzyliśmy listę około 10 przepisów, które nam się podobały, a drogą selekcji wybraliśmy ostatecznie pięć.

Całe menu wygląda tak:

Poniedziałek: Pierożki z ricotty

Włoski odpowiednik naszych leniwych, ale, nie ma co ukrywać, lepszy od nich. Ricotta jest delikatniejsza niż, co tu gadać, twaróg. Dlatego też pierożki są subtelniejsze od leniwych. Przepis bardzo prosty, który koniecznie trzeba wypróbować. Zobacz przepis.

Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami

Niepozorne, a niesłychanie smaczne danie. Do przygotowania najlepiej użyć ryżu arborio, który pięknie pęcznieje podczas gotowani i wchłania pozostałe smaki. Zobacz przepis

Środka: Pulpety po sycylijsku

Absolutnie niezwykłe danie Jamiego Oliviera. Dość powiedzieć, że w pulpetach są rodzynki, suszone pomidory i.. orzechy. Całość tworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Zobacz przepis

Czwartek: Włoska zupa weselna

Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis

Piątek: Zapiekanka manicotti

Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Zobacz przepis

Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:)

Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli spis składników i kosztów. Niestety, jeden rachunek gdzieś nam się zawieruszył i musimy go odszukać:)

Życzymy miłego i spokojnego tygodnia!
Agnieszka i Eugeniusz

 

Leave a Reply