Spaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:)

Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść. I oczywiście gotować, ale chęć zjedzenia czegoś nowego, niecodziennego jest ważniejsza. Nas odkrywanie nowych przepisów, nieznanych dań i smaków mega inspiruje i motywuje do gotowania. Naprawdę fajnie jest przyjść do pracy i w porze lanczu wyciągnąć z lodówki coś innego niż nieśmiertelną sałatkę po grecku, albo jakiegoś schabowego. Niczego im nie ujmując ile razy można jeść te same dania.

Jak gotować proste a wyszukane dania

Ugotowanie w jeden dzień pięciu zupełnie innych lanczy nie jest łatwe, ale są patenty jak to ogarnąć, żeby było prościej i szybciej. Zobaczcie poradnik jak przygotować kilka dań z tych samych składników – Menu na tydzień dla początkujących. Moglibyśmy pójść na skróty i gotować zgodnie z założeniami popularnej w Stanach metody meal prep, polegającej na tym, że na jedną tackę do piekarnika kładziesz np. brokuła, marchew, papryki, filety z kurczaka, doprawiasz wszystko, pieczesz, a potem pakujesz do pudełek wypełnionych kaszą, czy ryżem i masz cztery obiady do pracy. Na stronach amerykańskiego serwisu Goodful możecie zobaczyć na czym to polega.

Na filmach wygląda to nieźle i generalnie jest to szybka metod gotowania na cały tydzień, ale czy chcielibyście codziennie jeść to samo danie? My nie, dlatego stale szukamy nowych przepisów. Trzymamy się przy tym jednej zasady: muszą to być proste przepisy. Innego wyjścia nie ma, jeśli gotuje się na pięć dni, nie można próbować dań skomplikowanych, żeby później nie zwariować w kuchni. Przepisy proste, nie znaczny prostackie, bo sami zobaczcie, że z nieskomplikowanych przepisów można wyczarować super dania. W menu w tym tygodniu są następujące obiady:

Poniedziałek: Spaghetti z kurkami i krewetkami

Połącznie owoców morza i owoców lasu, idealny mariaż dwóch, wydawać by się mogło dwóch odległych smaków. A jednak krewetki i kurki świetnie do siebie pasują. Obydwa składniki mają mocny zapach i smak i podobną konsystencję.

Zobacz przepis

Wtorek: Kurczak huli huli

Hawajski, kultowy przepis na grillowanego kurczaka. Tzn, oryginalny przepis chroniony jest tajemnicą, jak zawartość Archiwum X, ale w sieci można znaleźć przepisy na nim wzorowane. Kluczowa jest kwestia składu marynaty do kurczaka, na którą składa się sos sojowy, cukier, keczup. Razem tworzą absolutnie wyjątkową mieszankę.

Zobacz przepis

Środa: Wieprzowina na ostro po chińsku

Super szybkie danie z mielonej wieprzowiny i warzyw, zrobione na mocno rozgrzanej patelni. Bardzo aromatyczne i bardzo proste. Do mielonki można podać makron ryżowy lub ryż zanurzony w specjalnym słodko-słonym sosie.

Zobacz przepis

Czwartek: Indyk z grzybami po chińsku

Jak na danie stir fry przystało robi się je bardzo szybko, przy czym metoda smażenia jest dość ciekawa, bo obsmażone mięso podlewa się sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków.

Zobacz przepis

Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem

Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru. Coś pysznego.

Zobacz przepis

Dania ciekawe i super proste

Kilka słów o tym, dlaczego wybraliśmy taki zestaw dań. Spaghetti pojawiło się w menu dlatego, że… w sklepie były przecenione kurki. Znowu nie udało nam się zrobić zakupów wcześniej i pojechaliśmy do sklepu dopiero w sobotę po godz. 21, kiedy półki świecą już pustkami, bo większość towaru już wyszła. Kupowanie o tej godzinie ma jednak tę dobrą stronę, że sporo rzeczy jest przecenionych, bo sklep chce się ich pozbyć przed niedzielą.  W ten sposób kupiliśmy kurki. Spaghetti z kurkami i krewetkami to danie nie tylko pyszne, ale błyskawiczne do zrobienia, gdyż sos, podstawę dania, można je przyrządzić w czasie jaki potrzeba na ugotowanie makaronu. Zatem jedno danie na liście już jest.

Z kolei kurczak znalazł się w menu dlatego, że jest równie smaczny jak prosty, a potrzebowaliśmy dania, które będzie można podać na niedzielny obiad. Kiedyś, kiedy mieliśmy więcej czasu, gotowaliśmy osobno obiad na niedzielę i nie pięć dni tygodnia. Teraz albo gotujemy jedno danie w większej ilości, albo próbujemy wszystkich dań. Każdy z domowników może wybrać jak w restauracji z menu co chce zjeść (Miłosz też ma prawo głosu, z którego coraz chętniej korzysta). W tym tygodniu na niedzielny obiad był kurczak, dziadek Miłosza, którego gościliśmy w niedzielę, zjadł jeszcze „chińczyka”, a babcia wybrała spaghetti. Naprawdę to niezła frajda, kiedy można zaproponować gościom obiad do wyboru:)

Dania na środę i czwartek to samograje, które często wykorzystujemy, bajecznie proste, typowe dla kuchni azjatyckiej, do szybkiego zrobienia z woka lub patelni. 15 minut i obiad jest gotowy.
Zapiekanka rybna jest w zestawie dlatego, że mieliśmy ogromną ochotę wypróbować przepis na rybę duszoną w cydrze. Zapowiadał się bardzo intrygująco i nie zawiedliśmy się na nim. Zapiekanka jest pyszna.

Jak gotowaliśmy na cały tydzień

Teraz kilka słów o tym jak gotowaliśmy. Generalnie przygotowanie pięciu obiadów zajęło nam półtorej godziny, a plan działań wygląda tak:

  1. Dzień wcześniej przygotowaliśmy marynatę do kurczaka huli huli, który zamarynowany trafił do lodówki
  2. W niedzielę po południu zaczęliśmy od przygotowania zapiekanki: trzeba ugotować kalafiora z warzywami i sos. Wszystko można zrobić w czasie, w którym nagrzewa się piekarnik. Czas pieczenia zapiekanki 25 minut
  3. W tym czasie kurczak huli huli wyciągnięty z lodówki czekał na swoją kolej. Czas zrobić chińskie dania. Nastawiliśmy ryż i makaron, żeby się ugotowały, a w tym czasie usmażyliśmy obydwa stir fry.
  4. Zapiekanka rybna wyjeżdża z piekarnika, a wjeżdża kurczak. Czas na przygotowanie spaghetti. Tu znowu, całość zajmuje tyle o ugotowanie makaronu.
  5. Na koniec wstawiamy do piekarnika obgotowane ziemianki, które podamy z kurczakiem huli huli.

W międzyczasie składamy poszczególne, gotowe już dnia i pakujemy do pudełek. Wcześniej oczywiście wszystko studzimy (obecnie przygotowujemy poradnika, jak studzić jedzenie, co w upalne dni jest mega istotne). Plan jest taki, że dania na poniedziałek i wtorek, czyli spaghetti i kurczak huli huli, wstawiamy w pojemnikach do lodówki. Trzymane w chłodzie zachowują świeżość i smakowitość. Pozostałe dania zamrażamy. Chińskie dania typu stir fry mrożą się doskonale. Trzeba je zapakować do woreczków strunowych, wycisnąć jak najwięcej powietrza i zamknąć. Osobno pakujemy mięso, osobno ryż i kaszę, które są dodatkami do obydwu dań. Rybę zamrażamy w foremkach w jakich się piekła, szczelnie zapakowaną.

Pięć obiadów gotowe. Rano wystarczy spakować pudełko do pracy. Mrożone dania dzień wcześniej, wieczorem przekładamy do lodówki, żeby się rozmroziły. Rano są jeszcze mocno schłodzone, co w upalne dni akurat ma ten dodatkowy walor, że jedzenie przewozimy do pracy w bezpiecznych warunkach:)

Zachęcamy Was do gotowania na cały tydzień i do szukania inspiracji na naszym blogu. Jeśli macie wątpliwości, pytania lub fajne pomysły na dania, piszcie do nas na adres niedzielnykucharz@gmail.com

Pozdrawiamy i życzymy miłego tygodnia!

Agnieszka i Eugeniusz

Niedzielni Kucharze

Leave a Reply