Wegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę!
Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna
Pięć wegetariańskich dań plus jedno dla jaroszy, albo bardziej liberalnych wegetarian – z krewetkami (które można zresztą pominąć). Od dawna mieliśmy ochotę przygotować i zjeść wegetariańskie menu na tydzień (na wegańskie też przyjdzie pora, jesteśmy coraz bliżej). Kiedy jest na to lepszy moment niż przed Świętami (podczas których zwykle jemy z dużo, a ciocia wpycha nam mazurek na dokładkę), do tego w okresie postu? Bez względu na to czy obchodzicie Święta Wielkanocy czy nie – na wiosnę warto oczyścić organizm, poczuć się lekko i zdrowo. Może aura za oknem nie do końca jeszcze na obecność wiosny wskazuje, ale warto poczuć ją w sobie! Właśnie dlatego nasze dania na ten tydzień są za to wiosenne i kolorowe. Dzięki nim na pewno poczujecie się lekko i pełni energii!
Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i poza zapiekanką pasterską, która wymaga więcej uwagi, można je zrobić w 30 minut. Przygotowanie całego menu dla dwóch osób kosztowało nas 150 zł.
Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie
Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami
Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami
Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami
Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami
Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym
Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek
Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami
Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami
Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami
Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami
Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym
Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek
Jak gotowaliśmy
Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny kucharz ma wolne, je w restauracji, albo u rodziny). Tym razem postanowiliśmy odejść nieco od rutyny – bo zazwyczaj chcemy jak najwięcej potraw zrobić w niedzielę, a potem zamrozić, żeby czekały na swoją kolej w zamrażalniku – i tak poukładać jadłospis, żeby składał się z dań prostych, do przygotowania wieczorem w ciągu tygodnia. Szukaliśmy więc przepisów prostych po naszych ulubionych blogach i serwisach kulinarnych według następującego klucza: mają się w nim znaleźć lekkie sałatki, makaron, ale tylko raz, kasza oraz wegetariańska zapiekanka pasterska, od której całe to menu się zaczęło. Kiedy zobaczyliśmy przepis na zupełnie inne shepard’s pie w New York Timesie postanowiliśmy, że musimy je zrobić. Potem było już z górki, bo koncept był taki, żeby wszystkie dania były wegetariańskie, albo co najmniej jarskie.
Zakupy zrobiliśmy z dobrze przygotowaną listą, którą możecie pobrać tutaj (to składniki dla dwóch dorosłych osób).
Pobierz listę zakupówTak jak wspomnieliśmy, większość dań zrobiliśmy w ciągu tygodnia. W niedzielę razem z zapiekanką upiekliśmy papryki do kremu, które po zmiksowaniu trafiły do zamrażalnika. Przygotowanie zupy dokończyliśmy w środę wieczorem. Upiekliśmy też pod grillem warzywa do panzanella oraz zgrillowaliśmy włoski chleb do tej sałatki. Pęczotto zrobiliśmy we wtorek wieczorem, a sałatkę na piątek – dzień wcześniej.
Polecamy Wam ten zestaw dań. Jesteśmy ciekawi Waszych opinii, czy zrobiliście całe menu, a może tylko niektóre przepisy? A jeśli nie – to co zmienilibyście w tym menu? Albo jakie było Wasze men na tydzień? Chętnie je poznamy i sami wypróbujemy!
Będzie nam bardzo miło jeśli zostawicie komentarz lub napiszecie do nas na adres: kontakt@niedzielnykucharz.pl
Leave a Reply