Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny!

Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione zgodnie z ideą, która od początku przyświecała naszemu gotowaniu na cały tydzień. Przygotowywanie posiłków na kilka dni na przód w jeden dzień nie jest łatwym zadaniem, bo z jednym obiadem jest sporo korowodów, a co dopiero z pięcioma. Żeby całej niedzieli nie spędzić w kuchni trzeba chwytać się różnych tricków i sposobów, żeby ułatwić sobie gotowanie.

Na pewno najlepszym patentem jest szukanie przepisów prostych, nie wymagających specjalnie dużego nakładu sił. Drugi sposób polega na wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu. Nie, nie chodzi o termomix :-D. W naszej niedzielnej kuchni żadnego specjalnie wysublimowanych urządzeń nie używamy: mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie!
O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. W ostatnich tygodniach używaliśmy piekarnika wstrzemięźliwie, głównie przez upały.. W ostatnią niedzielę słupki rtęci w termometrach niespodziewanie skurczyły się w sobie i można było wreszcie pomyśleć o odpaleniu pieca. Korzystając ze sprzyjającej aury zrobiliśmy w piecu dwie potrawy i półprodukty do trzeciej – obiadu na niedzielę (polecamy gorąco kurczaka pieczonego na ziemniakach).
Wszystkie potrawy na ten tydzień prezentują się następująco:

Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro

Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek

Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika

Czwartek: Pizza z kurczaka

Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi

Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać codziennie rano!

Jak gotowaliśmy

Kilka słów o tym, jak gotowaliśmy. Zrobienie pięciu dań zajęło nam 1,5 godziny. To naprawdę niezły wynik, nie sądzicie? Do gotowania przystąpiliśmy z precyzyjnym planem co po kolei będziemy robić, żeby maksymalnie wykorzystać czas.
Zaczęliśmy od dania wymagającego najwięcej czasu, czyli od zupy pomidorowej. Można ją zrobić w pół godziny, ale naprawdę smaczna staje się po godzinie powolnego gotowania. Najpierw więc zalaliśmy wrzątkiem pomidory, żeby ściągnąć z nich skórki. W czasie kiedy leżały w gorącej kąpieli, podsmażaliśmy w garnku cebulkę do zupy. W dwóch kolejnych garnkach gotowała się woda, w jednym na makaron ryżowy, w drugim na makaron kolanka.
Pomidory ogołocone ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych trafiły do garnka z cebulą. Zupę można było zostawić samej sobie na całą godzinę.
W dwóch garnkach obok zupy gotowały się już makarony.
To był dobry moment na odpalenie piekarnika. Kiedy się nagrzewał, przygotowaliśmy do pieczenia pizzę z kurczaka i krewetki.
Kiedy piec się nagrzał, tace z krewetkami i kurczakiem trafiły do środka.
W czasie gdy się piekły, przygotowaliśmy makaron do zapiekanki z makaronu oraz cieciorkę do pieczenia.
Po dopieczeniu pizzy z kurczaka, do piekarnika trafiła zapiekanka makaronowa i cieciorka.
Kiedy się piekły zrobiliśmy makron ryżowy i posiekaliśmy składnik do sałatki.

Klucz to proste przepisy

Opis gotowania w tym tygodniu jest krótki, ale też nie ma się nad czym rozpisywać – po prostu było szybko! I o to chodzi! Przepisy dobieraliśmy tak, żeby były łatwe do zrobienia , a zarazem smaczne. I chyba udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, w każdym razie na pewno jeśli chodzi i prostotę przepisów. Co do smakowitości, to przekonamy się w ciągu tygodnia, jak nam będą smakowały… A tak serio to wcześniej testowaliśmy każdy z przepisów. Nam bardzo smakowały. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakują!!!

Smacznego!