Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba dań: 4

Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa

zupa z soczewicy

Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta do zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa.

Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin. Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i aromatu całego dania i dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie, w masoor dal schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. A jest go w zupie naprawdę sporo.

Eugeniusz uważa, że jest to najlepsza zupa jaką jadł.

Zupa z soczewicy od upadłej królowej

Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela Lawson. Kim jest Nigela? Kiedyś Wielka Brytania miała dwie królowe: Elżbietę i Nigelę właśnie. Późnej władczyni serc gospodyń domowych (i przy okazji obiekt skrywanych westchnień ich mężów) abdykowała, przytłoczona osobistymi problemami. Przepis pochodzi z tych dobrych czasów Nigeli.

Składniki:

  • Puszka całych pomidorów
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (2 średniej wielkości)
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • Szklanka soczewicy
  • 2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziarenek kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1
W szerokim rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 2
Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartą kolendrą, kuminem i imbirem w proszku wsyp na patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.
Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną.

Smacznego!