W tym menu na tydzień znajdziecie lekkie dania na lato – idealne na upały – niekaloryczne, chłodzące, orzeźwiające i zdrowe. A przede wszystkim łatwe do przygotowania! Obiad będzie gotowy zanim zdążycie się spocić i zjedzony, zanim zdążycie się obejrzeć! Smaczne jedzenie z dużą ilością warzyw, ale niewielką ilością kalorii, które warto jeść, żeby wyglądać pięknie i zdrowo.

Latem też warto planować

Zimno źle, ciepło też źle… Lubicie ponarzekać troszkę na pogodę? My generalnie jesteśmy ciepłolubni i dobrze czujemy się na słońcu, nawet w upały. Więc w dni takie jak te – naprawdę mało zrzędzimy (jak na nas ;-)). Ale to nie znaczy, że lubimy w upał siedzieć w kuchni! Chyba nikt za tym nie przepada. A co dopiero w kuchni teściowej :-D!

Tak, tak, stało się – przeprowadziliśmy się do teściów i pomieszkamy tu pewnie ze dwa miesiące, zanim wykończymy nasze nowe lokum. Łatwo nie jest, bo choć u dziadków czujemy się jak u siebie (zwłaszcza Miłosz i Lulek) to jednak wszędzie dobrze, ale we własnej kuchni najlepiej. Zwłaszcza, że dla naszych gospodarzy, wielbiących porządek (więcej o tym możecie przeczytać tutaj we wpisie Majowo hardcore’owo jesteśmy jak najazd Hunów na starożytny Rzym. U nas kuchnia traktowana jest jak przestrzeń użytkowa:)

Jak wspomnieliśmy, łatwo nie jest, ale zważając na małe przeciwności losu, nie zrezygnowaliśmy z planowania na tydzień.

Planowanie posiłków to według nas patent dobry na każdą porę roku. Tym bardziej „trudną”

Latem, kiedy pora odsłonić to i owo ma to tym bardziej znaczenie. Chcemy jeść zdrowo, żeby też zdrowo i szczupło wyglądać. A to oznacza, że w najbliższym czasie menu na tydzień będzie powstawało właśnie w kuchni rodziców. Sami jesteśmy ciekawi co z tego wyniknie…

Gdzie jest nasza kuchnia? Częściowo w tej furgonetce…

Upał czy zima, teściowa, nie teściowa, własna kuchnia czy jej brak – coś jeść trzeba. I ważne żeby to „coś” było lekkie, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. W tym tygodniu mamy w jadłospisie sześć wyjątkowych dań, ale dwa zasługują na szczególną uwagę – chłodniki. Zazwyczaj na hasło chłodnik pada odzew – z botwinki. Tymczasem przepisów na chłodniki jest nie mniej niż przepisów na zwykłe zupy. Chłodnik można zrobić w wielu warzyw, warzyw i owoców oraz z samych owoców. Obiecujmy, że takich przepisów będzie więcej.

Menu na tydzień – lekkie przepisy na lato – wygląda następująco:

Pobierz menu na tydzień

Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą

Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty

Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami

Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką

Czwartek: Chłodnik z pomidorów

 

Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto

Leave a Reply