Warzywne muffiny, pęczotto z grzybami, makaron stir fry, domowe pitty i cazlone – w tym menu na tydzień znajdziecie przepis na uniwersalne ciasto idealne oraz kulinarne patenty na to jak zrobić „coś z niczego” i twórczo wykorzystać resztki kurczaka.

Święta już za nami – wracamy zatem do naszej codzienności, czyli planowania posiłków na tydzień i niedzielnego gotowania na kilka dni – żeby jeść zdrowo, domowo i nie marnować jedzenia ani pieniędzy. Tak jak było do tej pory (z wyjątkiem przerwy świątecznej), co tydzień na naszym blogu znajdziecie nowe menu i przepisy na dania na każdy dzień – wszystko zaplanowane tak żeby gotować i nie marnować.

W tym menu na tydzień – lefovers (z ang. resztki) znajdziecie dwa przepisy doskonałe w sytuacji, gdy trzeba zrobić „coś z niczego” (i to naprawdę smaczne „coś”) oraz kolejny przykład na to jak można fajnie wykorzystać leftovers z pieczonego kurczaka, kiedy nie dajecie rady go zjeść w całości podczas jednego obiadu.

Zobaczcie też inne nasze pomysły na resztki pieczonego kurczaka.

Pokażemy Wam też przepis na ciasto idealne – na calzone, pittę lub pizze (oraz wiele innych, chrupiących pyszności- mniam!!). Jest bardzo cenny – znaleźliśmy go po długich poszukiwaniach i wielu próbach.

Muffiny z warzywami to idealny patent na zagospodarowanie resztki sera, samotnego ziemniaka z niedzielnego obiadu czy obijających się w lodówce pieczarek lub jakichkolwiek innych warzyw.
Calzone nadają się do tego jeszcze lepiej, bo może do nich trafić niemal wszystko, a zawsze smakują wspaniale.
Ciasto na calzone - przepis
Ciasto na calzone i na pittę jest takie samo, trzeba go tylko przygotować więcej, podzielić na porcje, zamrozić i podstawa do dwóch dań jest gotowa.

Menu na tydzień – leftovers:

Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą

Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem

Wtorek – Muffiny z warzywami

Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem

Czwartek – Makaron i warzywa stir fry z krewetką

Piątek – Calzone z warzywami

Pobierz menu na tydzień

Lista zakupów:

  • Kurczak z wolnego wybiegu
  • Krewetki tygrysie 300 g (ewentualnie krewetki koktajlowe)
  • Szpinak baby 300
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Papryka żółta
  • Brokuł
  • Dwie cebule dymki lub dwie szalotki
  • Cytryna
  • Pomarańcza
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Seler korzeniowy
  • Mieszanka sałat
  • Grzyby mun
  • Główka czosnku
  • Cieciorka
  • Pęczak
  • Garść suszonych grzybów
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Kiełki
  • Jogurt grecki 400 g
  • 7 jaj
  • Drożdże instant
  • Opakowanie makaronu pszennego
  • Masło
  • Mąka pełnoziarnista

Razem: ok. 120 zł

Przyprawy:

  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos piri piri lub ostra papryka
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy
  • Sos rybny

Spiżarnia:

  • Olej
  • Oliwa z oliwek
  • Zwykła mąka
  • Majonez (opcjonalnie)
  • łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Parmezan
  • Pieczarki
  • Brukselki (pieczarki i brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce)
  • Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy

Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć leftoversy. 

Pobierz listę zakupów

Jak gotowaliśmy

W naszej lodówce mieliśmy tym razem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W kuchennej szufladzie znaleźliśmy też suszone grzyby, których nie zużyliśmy przygotowując wigilię i trochę grzybów mun. To właśnie te  produkty zainspirowały nas do stworzenia menu na tydzień – leftovers. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych składników – np. takich które akurat są w Waszych lodówkach.

W sobotę jak zwykle zrobiliśmy zakupy, trzymając się przygotowanej listy.

W niedzielę upiekliśmy kurczaka i zjedliśmy pyszny obiad. Zostało sporo pieczystego (zjedzenie całego kurczaka we dwoje na raz to jednak byłby hardcore), które trafiło do pitty z sałatką tri colores zaplanowanej na środowy lunch.

Chcieliśmy przygotować jak najwięcej dań i półproduktów w niedzielę, żeby nie martwić się za bardzo gotowaniem w tygodniu. Dlatego za jednym zamachem, razem z kurczakiem, upiekliśmy warzywa potrzebne do innych dań.

Wieczorem przygotowaliśmy też lunche na poniedziałek, wtorek i środę – zagnietliśmy ciasto i upiekliśmy pitty, zrobiliśmy pęczotto i muffiny. Dzięki temu w ciągu tygodnia był luz!

Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą

Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu.

Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla.

Ziemniaki Hasselback swoją nazwę wywodzą od duńskiej restauracji, w której pół wieku temu zostały przyrządzone po raz pierwszy. Kucharzowi, który je wymyślił zależało na czasie, dlatego pokroił bulwy na cienkie plasterki (nie przecinając ich jednak do końca) i dzięki temu szybciej je upiekł. Wyszło bardzo efektowne, ale proste danie. Ziemniaki są lekko podpieczone z wierzchu, kremowe w środku, pachnące ziołami.

W taki sam sposób można upiec też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokoroic w plasterki, bo są twardsze.

Ozdobą niedzielnego stołu była pieczona brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączył się z cytrusowym kurczakiem i słodkimi Hasselbackami.

Przepis na kurczaka z ziemniakami Hasselback.

Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem

Przepis na pęczotto z grzybami i szpinakiem

Niewiele jest lepiej dobranych par niż kasza i grzyby leśne, zwłaszcza prawdziwki. Dzięki nim zwykły pęczak albo kasza gryczana nabieraja wyjątkowego aromatu.

Zdrowia, koloru i smaku naszemu pęczotto dodały pieczona słodka marchewka i zblanszowany, zielony szpinak.

Pęczotto przygotowaliśmy już w niedzielę, dlatego w poniedziałek wystarczyło je odgrzać. Smakowało jeszcze lepiej niż w dniu przygotowania, bo smaki przemieszały się.

Nasz przepis na pęczotto z suszonymi grzybami.

Wtorek – warzywne muffiny

Przepis na pieczone warzywne muffiny

Nasze muffiny to właściwie mini fritatty, tyle że zapieczone w foremkach, a nie tradycyjnie na patelni. Danie jest bardzo proste do zrobienia, smakowite, a na dodatek świetnie przechowuje się w zamrażalniku. Można je zamrozić w mufinkach, szczelnie otulając folią spożywczą. Po rozmrożeniu wystarczy włożyć je na chwilkę do mikrofali.

Muffiny możecie podawać z dowolną sałatą, albo szpinakiem i zwykłym dresingiem z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy lub po prostu z rukolą skropioną octem balsamicznym.

Przepis na muffiny z warzywami.

Przepis na muffiny z warzywami

Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem

Kiedy przyniosłem do pracy środowy lunch, jedna z koleżanek stwierdziła, że pierwszy raz spotyka kogoś, kto samodzielnie zrobił pittę. Cóż, jasne, że wygodniej kupić gotowca. Jednak przygotowanie pitty w domu jest prostsze niż się wydaje. Do tego pItay ze sklepu są niewspółmiernie drogie (5-6 zł za ok. 200-300 g) w porównaniu z kosztem składników potrzebnych do ich przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. A co najważniejsze – frajda z pieczenia pitty jest ogromna. Kto jeszcze nigdy nie robił samodzielnie pizzy czy chleba, może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków.

Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już tylko sałatkę (z upieczonego w niedzielę kurczaka, kolorowej papryki i cieciorki), która wypełniła chrupiące ciasto.

Nasz sprawdzony przepis na domową pittę z sałatką tri colores.

Czwartek – Makaron i warzywa stir fry

Przepis na makaron i warzywa stir fry - kuchnia orientalna

Przygotowanie dania na czwartek – makaronu i warzyw stir fry – wymagało minimum pracy. Danie w całości zrobiliśmy w środowy wieczór. Z rana przełożyliśmy tylko krewetki z zamrażalnika do lodówki, żeby odmarzły. Namoczyliśmy też grzyby, zalewając je ciepłą wodą. Wieczorem wszystko błyskawicznie usmażyliśmy. Następnego dnia było pysznie i pożywnie!

Przepis na makaron i warzywa stir fry na blogu znajdziecie w czwartek.

Pyszne danie orientalne z krewetkami

Piątek – Calzone z warzywami

Przepis na calzone

Nasze ostatnie danie z tego menu na tydzień to najlepszy patent, żeby pozbyć się składników, które powinny już zniknąć z lodówki (bo za chwilę się zepsują), a przy okazji pysznie zjeść. Do wnętrza calzone może trafić niemal wszystko – warzywa, ser, wędliny – w każdej wersji będą smakowały doskonale. Przede wszystkim dzięki pysznemu chrupiącemu ciastu! Nasze nadzienie do calzone zrobiliśmy z resztek papryki, chorizo i cukinii.

Calzone najlepiej smakują prosto z pieca, na gorąco, ale pyszne są także na zimno i odgrzane. Stanowią świetną, wygodną do jedzenia przekąskę do pracy. Są też doskonałą zagryzką do dowolnej sałaty.

Smacznego!

Przepis na calzone znajdziecie na blogu już w piątek.

Włoski pieróg - calzone

  • Z tych dań najbardziej mnie zaciekawiło, i tu chyba zaskoczę, Ziemniaki Hasselback – niby to tylko ziemniaki, ale ciekawi mnie jak to smakuje :>

  • Czekam na przepis na calzone super pomysły! Natomiast u mnie jednak lepiej się sprawdza system 3-dniowy. Planuję na 3 dni, a czwartego zjadam resztki

  • Szymon | pomensku

    Dania wyglądałem obłędnie, uwielbiam takie jedzenie! Będę zaglądał częściej

  • Muffinki z warzywami – genialne! Koniecznie muszę wypróbować. Zwłaszcza,
    że mam jeszcze fioletowe ziemniaki (a raczej ich resztkę) i nie bardzo
    wiem, co z nimi zrobić!

  • Świetnie gotujecie, przydałby mi się taki kucharz!!!

  • Świetne przepisy! Ogromna dawka inspiracji. Mnie drożdże nie lubią, próbowałam dwukrotnie i za każdym razem nie wyrosły Ale Wasze dania wyglądają pysznie! PS. Na początku wpisu w pogrubionym tekście masz błąd w słowie leftovers (napisałaś lefovers)

  • Zdecydowanie muszę zrobić wreszcie calzone!

  • Marta Korotko

    Ale fantastyczne pomysł! No extra po prostu! Kilka z powyższych na pewno wypróbuję. Od jakiegoś czasu skrupulatnie przykładam się do planowania tygodniowych posiłków i list zakupów i…kurcze to nie tylko oszczędza czas (nie zastanawiam się pół dnia co zrobić na obiad), ale także masę pieniędzy. W końcu przestaliśmy z mężem robić bezsensowne zakupy, gdy koszyk teoretycznie prawie pusty, a do zapłaty przychodziło blisko 200 zł

  • ja planuję na cały tydzień, ale takie cuda to nie u mnie