Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

Dobry pomysł na resztki ze świąt

Pomysł na resztki ze świąt

Nie ma szans, żeby po świętach w lodówce nie zostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem lub sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu.

Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone lub gotowane mięso i zmienić w zupełnie nowe, pyszne i atrakcyjne z wyglądu danie. Na naszym blogu mamy sporo takich przepisów (zajrzyjcie do zakładki „z resztek”).

Dzisiaj dodajemy kolejny. Danie nazywa się „Wieprzowina, która wróciła do garnka”, pochodzi z kuchni syczuańskiej i jest prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal 2014 r.) i poddaliśmy lekkim modyfikacjom.

Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:-)
Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw i słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku.

Pomysł na resztki ze świąt
W daniu na zdjęciu wykorzystaliśmy resztki glazurowanej, pieczonej szynki.

Składniki:

  • Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • Brokuł
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka startego imbiru
  • Papryczka chili
  • 200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć pokrojony na różyczki brokuł. Blanszuj 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową, odstaw. Zagotuj ponownie wodę, włóż do niej makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą

Krok 2
Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski. Mięso porwij na małe kawałki, albo posiekaj w paski.

Krok 3
Mocno rozgrzej olej w szerokim rondlu, wrzuć niego mięso i przysmaż aż się ładnie przypiecze. Zdejm z rondla a dodaj do niego cebulę, smaż przez chwilę, następnie wsypuj do rondla: czosnek, papryki, brokuł, papryczkę chili oraz imbir. Smaż ba intensywnym ogniu, często mieszaj, żeby warzywa się nie spaliły.

Krok 4
Po minucie, dwóch włóż z powrotem do rondla mięso, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, cukier, ocet lub sok z cytryny i smaż wszystko razem, aż sos jaki wytworzy się podczas smażenia zgęstnieje i zamieni się w gładką glazurę.

Krok 5
Przełóż do rondla z warzywami makaron, dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, wymieszaj.
Podawaj danie posypane siekanym szczypiorkiem i podprażonym sezamem.

Smacznego!

Leave a Reply