Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy.

To danie jest godne plecenia z wielu względów: jest bardzo proste i nadzwyczaj smaczne, z dodatkiem jabłek smakuje jak szarlotka, jest łatwe do przygotowania i co nie mniej ważne pozwala wykorzystać suchy, czerstwy chleb! Choć trudno w to uwierzyć, chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce! Tak jakby z czerstwego pieczywa nie można było zrobić grzanek, bułki tartej albo chlebowego budyniu – szarlotki.


Jeśli nie macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Składniki:

  • 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp.
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia
  • 2 jabłka
  • Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon

Przygotowanie:

Krok 1
W garnku podgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy miód mieszamy, żeby również się roztopił. Wlewamy mleko, i mieszamy całość. Zestawiamy z ognia. Studzimy. Dodajemy przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Rozbijamy jajka, lekko ubijamy i dodajemy do mleka, mieszając, aż składniki połączą się.

Krok 2
Pieczywo kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do masy mleczno-jajecznej. Dociskamy, żeby chleb namoczył się w płynie i zaczął nim nasiąkać. Niech poleży tak z 5 minut.

Krok 3
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy formę do pieczenia masłem. Wykładamy do formy namoczony chleb i polewamy resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstawiamy do pieca na 30-40 minut.
Podajemy na ciepło. Deser dobrze smakuje po odgrzaniu.

Smacznego!

Zobacz jak zrobić grzeszne śniadanie, czyli przepis na dutch baby.

przepis na dutch baby