Kapuśniak z pieczonej kapusty- bardzo prosty przepis na aromatyczne danie, zrobione w niestandardowy (jak na kapustę) sposób, bo prosto z pieca!

Kapusta ma to do siebie, że podczas gotowania… cóż, ma ten swój zapaszek. Za to pieczona uwalnia wspaniałe aromaty przypraw jakimi jest posypana. Przepis na pieczoną kapustę dawno temu podpatrzyliśmy u Marthy Stewart, a zupełnie niedawno widzieliśmy także w programie Marty, ale Dymek Obydwie panie proponowały kapustę jako substytut mięsa z grila. Kto nie próbował pieczonej kapusty ten nie uwierzy, że spokojnie może iść w szranki z dobrym kawałkiem pieczystego. Można ją zjeść z ciemnym pieczywem, solo, albo z dodatkiem innych pieczonych warzyw.

Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. 

Kapuśniak z pieczonej kapusty

Kapuśniak z pieczonej kapusty

My postanowiliśmy zrobić z niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy ją po upieczeniu, podlali bulionem i podali z pokrojonymi pieczonymi marchewkami i ziemniakami.
Fioletowy kapuśniak może wyglądać nieco osobliwie, ale mieliśmy pod ręką czerwoną kapustę, bo wykorzystywaliśmy ją również we wtorkowym makaronie warzywnym. Uważamy, że sprawiła się świetnie! Poza tym taki kapuśniak wygląda nietuzinkowo:) Jeśli szukacie jakiejś odmiany, innego pomysłu na codzienne dania, kapuśniak z pieczystego może Wam przypaść do gustu!

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwy

Szacowany koszt dla 2 osób: 5 zł

Składniki

  • Mała główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki kminku
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki siekanego świeżego koperku
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Krok 1
Myjemy warzywa. Marchewki i ziemniaki obieramy. Kroimy na grube frytki. Kapustę przekrajamy na pół i kroimy w grube, 3-centymetrowe plastry.

Krok 2
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia i solidnie skrapiamy olejem. Przyprawiamy: marchewki i ziemniaki tymiankiem, kapustę oregano, kminkiem, kminem i majerankiem. Obtaczamy plastry kapusty w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Krok 3
Wyciągamy warzywa, studzimy. Kapustę siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy pół litra bulionu warzywnego lub rosołu. Mieszamy. Dodajmy pokrojone na drobne cząstki marchewki i ziemniaki. Posypujemy świeżym koperkiem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Kapuśniak z pieczonej kapusty gotowy!

W wersji niewegetariańskiej do kapuśniaku z pieczonej kapusty mozna dodać podsmażoną kiełbasę.

Leave a Reply