Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dlatego zaczynamy je wcinać, gdy tylko pojawią się w sklepach. Szparagi można gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo. Każdy sposób jest dobry – muszą być tylko świeże! Jak ugotować szparagi? Jak je wybrać w sklepie? Czym białe szparagi różnią się od zielonych, w jaki sposób pozbyć się zdrewniałej końcówki? Czy szparagi trzeba obierać? Wszystkiego dowiecie się w tym wpisie!

jak ugotować szparagi

Przez lata szparagi uchodziły za pewny afrodyzjak, ale badania pokazały, że mają raczej właściwości moczopędne Ale co najważniejsze, badania wykazały jeszcze jedno: szparagi to zdrowe, lekkostrawne warzywo o bardzo niskiej kaloryczności. Czy wiedzieliście, że w 100 g szparagów jest tylko 18 kcal!

Ta informacja to miód na serce wszystkich odchudzających się. Możecie wcinać szparagi bez obaw! Jak ugotować szparagi? Właściwie można je przyrządzić na sto sposobów: gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, piec i jeść na surowo.

Jak wybrać szparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna Pani Domu z końca XIX wieku w jednym, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu. Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Cóż możemy dodać – wiedziała co mówi :-).

Jak wybierać szparagi – szparag biały

Szparagi zazwyczaj dzieli się ze względu na kolor na białe i zielone (są też fioletowe, ale w Polsce to rzadkość). Tymczasem podział jest bardziej złożony. W przypadku szparagów zielonych trzeba jeszcze wprowadzić rozróżnienie na cienkie, średnie i grube.

Zacznijmy jednak od kolorów. Białe szparagi od zielonych różni sposób uprawy, smak i sposób obróbki przed ugotowaniem. Białe są dlatego, że kiedy łodyżka wystrzeli w górę obsypywana jest pieczołowicie ziemią, żeby odciąć jej dostęp do światła i zapobiec wytworzeniu się chlorofilu barwiącego warzywo na zielono. Traktowana w ten sposób szparaga wytwarza dość grubą skórkę, którą koniecznie trzeba obrać przed przyrządzaniem. Białe szparagi są za grube i mięsiste, choć bywają łykowate. Jedni bardzo je lubią, ze względu na delikatny smak. Innym z kolei przeszkadza nuta goryczy.

Czy wszystkie szparagi trzeba obierać – szparag zielony

Zielone szparagi występują w trzech postaciach: ołówkowe-cienkie, średniej grubości i grube – jak szparagi białe. Szparagi cienkie to młode warzywa. Nie oznacza to jednak, że są niedojrzałe. Gdyby zostały zebrane później, wcale nie byłyby już grubsze. Są cienkie, ponieważ wyrastają z młodych jeszcze korzeni. W kolejnych latach będzie ich przybywało w obwodzie.

Nie ma większej różnicy w smaku między grubymi i cienkimi szparagami, ale trzeba je przyrządzać nieco inaczej. Grube, podobnie jak białe szparagi, warto obrać przed gotowaniem, czy smażeniem. Ze względu na gabaryty najlepiej nadają się na grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo, jako dodatek do warzywnych sałatek.

Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonałe jako dodatek do makaronów i sałatek.

Jak ugotować szparagi

Szparagi świetnie smakują na surowo, trzeba je tylko pokroić na krążki lub w paski. Jeśli chcecie żeby były mniej chrupkie, wrzućcie je do wrzątku z odrobiną cukru na minutę lub dwie. Naszym zdaniem, przed smażeniem nie trzeba (a nawet nie należy) blanszować szparagów. Od razu wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię.

Co do gotowania szparagów, może zetknęliście się z takim patentem, jak wiązanie łodyżek sznurkiem bawełnianym, stawianie pionowo w garnku z wystającymi nad powierzchnię główkami… Zawsze nas przerażała ta metoda. Z naszych doświadczeń wynika, że gotowanie szparagów to najprostsza rzecz pod słońcem.

Gotujemy wodę w szerokim rondlu, żeby szparagi zmieściły się w całości. Dodajemy kilka szczypt cukru, wrzucamy do wrzątku szparagi i gotujemy/blanszujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Wtedy są najlepsze: wciąż chrupkie, ale już obgotowane. Trzymane dłużej w wodzie stają się gumowate.

Czas gotowania szparagów jest taki sam, niezależnie czy szparagi są grube czy cienkie. Po obgotowaniu dobrze jest wrzucić szparagi do lodowatej wody, żeby zachowały ładny, zielony kolor. Jeśli gotujecie zupę-krem ze szparagów, przed podaniem przetrzyjcie ją przez gęste sito, żeby pozbyć się łykowatych fragmentów. Dotyczy to w szczególności szparagów białych.

Jak sprawdzić czy szparagi są świeże

Jeśli chodzi o świeżość szparagów, to sprawa jest dość prosta. Kupujcie szparagi sprężyste, soczyste, o gładkiej skorce i zwartych główkach. Jeśli szparagi są wysuszone i mają zdrewniałe, rozdzielające się końcówki, to lepiej nie zawracać sobie nimi głowy.

Jak przechowywać szparagi

Po zakupie włóżcie szparagi do kubka z zimną wodą lub zawińcie w wilgotny ręcznik kuchenny i wstawcie do lodówki. Czas przechowywania szparagów w domu to maksymalnie 2 dni. 

Jak odłamywać zdrewniałą końcówkę

Dolna część szparaga jest zdrewniała i łykowata, dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami i wygiąć w łuk. Zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi cienkie. Dlatego, jeśli macie więcej czasu, warto zastosować drugą metodę polegającą na odcięciu końcówki w miejscu, w którym kończy się część zdrewniała. Punkt ten można odszukać nacinając stopniowo łodyżkę, poczynając od grubszego końca aż natrafimy na miękką część. W tym miejscu odcinamy zdrewniały kawałek.

Tyle teorii. A teraz do dzieła! Polecamy Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów ze szparagami. Smacznego!

 SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE 

jak ugotować szparagi

Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami.

SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO 

jak ugotować szparagi

Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle.

 TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA 

jak ugotować szparagi

Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu.

 MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI 

jak ugotować szparagi

Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. 

 SPAGHETTI PRIMAVERA 

jak ugotować szparagi

Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron.

 PĘCZOTTO PRIMAVERA 

jak ugotować szparagi

Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera.

 SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE

jak ugotować szparagi

Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami.

POSIŁEK PO TRENINGU – KURCZAK PIECZONY ZE SZPARAGAMI 

jak ugotować szparagi

Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? No to znaleźliście!

Smacznego!

Leave a Reply