Jak ugotować kaszę jaglaną? Są na to dwa sposoby. Jeden jest szybki, drugi wolniejszy, przy czym ten pierwszy w to rzeczywistości metoda slow cooking. Drugi jest. naprawdę fast. Oba są naprawdę proste!

 Czas: 15-25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Królowa kasz

Kasza jaglana – bywa nazywana królową kasz. Uchodzi za najzdrowszą w całej, licznej rodzinie kasz. Niektórzy tak ją kochają, że poświęcają jej fragmenty książek: „Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. A Wy? Też kochacie kaszę jaglaną?

Naszym zdaniem kasza jaglana rzeczywiście jest bardzo wdzięcznym produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. A zatem do rzeczy!

Jak ugotować kaszę jaglaną

Pytanie może wydać się trywialne, ale wcale takie nie jest. Kaszę jaglaną trzeba gotować z głową jeśli efektem końcowym ma być sypka jak piasek kasza, a nie pozlepiana pulpa. Z naszym mini przewodnikiem na pewno wam się uda uzyskać konsystencję na jakiej Wam zależy.

Dwie metody gotowania kaszy

Są dwie metody gotowania kaszy jaglanej, jeśli bieżemy pod uwagę czas: szybki, który w gruncie rzeczy jest wolny:) i drugi – wolniejszy, choć tak naprawdę kasza jest gotowa w 20-25 minut. Zakręcone? Wcale nie. W pierwszym przypadku, czyli szybkim, kaszę trzeba wcześniej namoczyć – minimum 2 godziny, albo całą noc. Generalnie moczenie kaszy w wodzie, albo bulionie warzywnym jest jak najbardziej pożądane, gdyż pod wpływem wilgoci kasza pęczenie, mięknie i nabiera smaku. Jak ugotować kaszę jaglaną tą metodą?

Jak ugotować kaszę jaglaną – metoda 1

Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przesyp do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 3 do 1. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odcedź, zalej świeżą wodą, wstaw kaszę z wodą na ogień, przykryj, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień. Zostaw przykrytą kaszę niech sama dojdzie w oparach pary na 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i spulchnij kaszę widelcem. Gotowe.
Jak widzicie proces gotowania jest krótki, ale przygotowania trzeba zacząć z wyprzedzeniem.

Jak ugotować kaszę jaglaną – metoda 2

Teraz druga metoda. Kaszę przepłucz w zimnej wodzie. Przesyp do garnka, wstaw na kuchenkę, zalej wrzątkiem, przykryj, doprowadź do wrzenia, obniż temperaturę, tak żeby kasza gotowała się na wolnym bardzo wolnym ogniu. Od czasu do czasu przemieszaj kaszę. Czas gotowania – 20-25 minut. Na koniec wyłącz i zostaw kaszę przykrytą na 5 minut. Potem odkryj garnek i przemieszaj kaszę.

Ile wlać wody do kaszy

Jak może zauważyliście nie wspomnieliśmy jak dotąd ani słowem ile wody wlać do kaszy. Otóż to zależy jaką kaszę chcecie uzyskać: czy ugotowaną na sypko czy też ma mieć konsystencję kaszy manny. Ilość wody zależy też od tego, czy kasza robiona metodą namaczania, czy nie.

Zacznijmy od kaszy na sypko. Jeśli kasza jest namaczana to stosujemy następujące proporcje: 1 i ½ szklanki wody/bulionu na szklankę kaszy (po namoczeniu kasza zwiększy objętość i będzie jej więcej niż szklanka).
Gdy kasza nie jest moczona użyj dwóch szklanek wody na szklankę kaszy.

Teraz kasza jaglana a la kasza manna. W przypadku kaszy moczonej na szklankę kaszy użyj dwóch szklanek wody. W przypadku kaszy suchej na szklankę kaszy przypadają trzy szklanki wody.
Gotowe!

Wypróbujcie nasze przepisy  kaszą jaglaną:

Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i jagłami

Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika

Pieczone buraki z chmurkami z koziego sera

Pieczona cieciorka z wołowiną

Zdrowy snickers, czyli kasza jaglana z orzechami w miodzie

Leave a Reply