Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Mamy dla Was prosty sposób przygotowania ryżu, idealnego dodatku do smażonych mięs i owoców morza w kuchni azjatyckiej. Jest miękki, kleisty i kremowy. Łatwo można jeść go pałeczkami.

Czas: 20 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • Szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody

Sos

  • 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze potrawy)

Przygotowanie:

Krok 1

Wypłucz dokładnie ryż w zimnek wodzie. Zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni.

Krok 2

Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj.

Krok 3

Wymieszaj składniki sosu. Polej nim ryż lub podawaj w osobnym naczyniu.

Smacznego!

Leave a Reply