Jak długo trzeba gotować ryż? Ile wody należy wlać do ryżu? Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Wszystkie odpowiedzi najdziecie w naszym krótkim poradniku.

Ugotowanie ryżu jest zadaniem bardzo prostym pod warunkiem, że wiesz jak ugotować perfekcyjny ryż. Przedstawiamy Wam trzy proste techniki gotowania ryżu.

Pierwsza to klasyczna metoda, na przygootwanie białego ryżu jako np. dodatku do dania głównego, lub na sałatkę.

Druga to ryż robiony w stylu azjatyckim, słodko-kwaśny, doskonały np. do sushi bowl, czyli sałatek przypominających klasyczne sushi, tyle że bez zawijania.

I trzecia metoda – ryż w stylu śródziemnomorskim, marokańskim, dobrze doprawiony, pachnący przyprawami. Zatem po kolei:

Jak ugotować perfekcyjnie ryż

To metod na ryż lekko kleisty.

Krok 1

Na szklankę białego ryżu weź 2 szklanki wody. Ryż przepłucz pod bierzącą wodą. Przełóż do naczynia. Zalej 2 szklankami zimnej wody. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15-18 minut. Czas zależy od tego jak świeży jest ryż. Generlanie trzymaj się zasady, że 18 minut to minimum jakie trzeba poświęcić na ugotowanie ryżu kupionego w supermarkecie.

Krok 2

Odkryj garnek i przemieszaj ryż widelcem. Zostaw ryż w odkrytym garnku, żeby lekko przestygł na około 5 minut. Ryż najlepiej posolić już po ugootwaniu.

Metoda gotowania ryżu na sypko różni się tym od powyższego opisu, że ryż przed gotowaniem trzeba zalać zimną wodą, przepłukać i odcedzić. Proces powtarzamy 3-4 razy, aż woda spod ryżu nie będzie mętna.

Jak ugotować ryż do sushi

Krok 1

Wypłucz dokładnie ryż w zimnej wodzie: zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni.

Krok 2

Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj.

Krok 3

Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący:

  • 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze potrawy)

Wymieszaj składnii sosu w miseczce, a następnie wlej do naczynia z ryżem i dokładnie obtocz w nim ziarenka.

Jak ugotować ryż po marokańsku

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ryżu bialego lub jaśminowego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Krok 1

Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy pół łyżeczki suszonego tyminaku, liść laurowy i zalej całość 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 17 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, wyjmij liść laurowy, przemieszaj ryż, posól i piepierz do smaku.

Polecamy nasze przepisy na dania z ryżem:

PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF

CHILLI CON CARNE

PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF

Więcej przepisów na naszym blogu. Zapraszamy!

 

Leave a Reply