Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku.

Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia
Poziom trudności: Łatwe

Martwisz się, że nie zjesz całej kaczki? Z resztek zrób pyszną sałatkę na lunch do pracy.

Jak dobrze upiec kaczkę

Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne

Jak dobrze upiec kaczkę, żeby wyglądała jak na zdjęciu powyżej i smakowała jeszcze lepiej? Sekret tkwi przede wszystkim w odpowiednim czasie pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze.

Pamiętajcie też, że przed pieczeniem kaczkę trzeba odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie.

No to dzieła. Pójdzie gładko – zobaczycie!

Nasz sprawdzony przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką – hit na blogu – znajdziesz tutaj!

JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA

  • Nadziewamy kaczkę jabłkami,  żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso
  • Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
  • Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy kaczkę z lodówki,  żeby ogrzała się do pokojowej temperatury
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem, po pół godziny temperaturę będziemy zmniejszać
  • Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin
  • W trakcie pieczenia obracamy kaczkę i odlewamy tłuszcz

Składniki:

  • Kaczka o wadze do 2 kg, najlepiej gatunku Barbarie
  • 4 średniej wielkości jabłka (najlepsze są złote renety, szare renety lub antonówki), plus 2 dodatkowe, pieczone osobno, do podania obok kaczki
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1 

Osuszamy dokładnie kaczkę ręcznikiem papierowym. Ze środka usuwamy tłuszcz, jeśli tam został. Dokładnie nacieramy kaczkę solą z zewnątrz i od środka. Potem nacieramy majerankiem i pieprzem. Odkładamy.

Krok 2

Myjemy jabłka, osuszamy i kroimy w ósemki. Posypujemy majerankiem i nadziewamy nimi kaczkę. Otwór spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem. Chodzi o to, żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso.
Odstawiamy kaczkę na co najmniej godzinę do lodówki.

Przygotowania do pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i jabłek.

Krok 3

Kaczkę trzymamy w lodówce. Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy z chłodni, żeby ociepliła się do pokojowej temperatury.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem (220 bez termobiegu). Wstawiamy kaczkę. Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin.

Kaczkę pieczemy w następujący sposób: pół godziny piersiami do góry. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu). Wyciągamy ptaka z pieca i odlewamy tłuszcz. Obracamy na bok i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się ładnie podpiecze. Znowu zlewamy tłuszcz i przekręcamy kaczkę na brzuch na kolejny kwadrans. Potem znowu przekładamy ją na bok na kolejne 15 minut. Łącznie wychodzi nam 45 minut obracania.

Potem znów układamy kaczkę na plecy i zostawiamy tak do końca pieczenia (jeszcze godzinę).

Krok 4

Jeśli kaczka za bardzo się przypiecze przykryj naczynie lub odetnij kawałek papieru do pieczenia wielkości mniej więcej foremki w jakiej piecze się kaczka, zmocz go pod bieżącą wodą, zwiń w kulkę i odciśnij z wody. Nałóż wilgotny papier na kaczkę. Pod wpływem temperatury papier stwardnieje i zabezpieczy kaczkę przed zbyt wysoką temperaturą.

Możesz też zmniejszyć temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu) i piec bez przykrycia.

JAK PIEC KACZKĘ – PODSUMOWANIE

Ok. 2:15 a 2:30 h pieczenia 

Pół godziny w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu 220 stopni).

Potem zmiejszamy temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu) i obracamy kaczkę co 15-20 minut na boki. 

Potem 15-20 minut na brzuchu. 

Na koniec wstawiamy ją piersiami do góry i pieczemy godzinę.

Dzięki tej procedurze uzyskujemy pyszną, mocno brązową kaczkę, z chrupiącą skórką i mięciutkim, soczystym mięsem, pachnącym jabłkami.
Jeśli macie brytfankę z kratką, nie musicie przejmować się zlewaniem tłuszczu.

Krok 5

Po godzinie pieczenia nakłuwamy ptaka nożem – przy udach i przy skrzydełkach żeby wypuścić z niego tłuszcz.

Krok 6

Na 15 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika umyte i osuszone jabłka, które podamy później do obiadu. Przed włożeniem ich do pieca można wyciąć z nich gniazda nasienne (dobieramy się do nich od strony ogonka), żeby po upieczeniu w ich miejsce włożyć odrobinę dżemu żurawinowego.

Po wyciągnięciu kaczki z pieca szczelnie przykrywamy ją folią aluminiową i odstawiamy na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby pieczyste nieco ostygło, a soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Okrywmy kaczkę i dzielimy na porcje.

Pycha!

jak dobrze upiec kaczkę

Leave a Reply