Super cienkie ciasto z chrupiącym rantem, pachnące i bardzo proste w przygotowaniu. Zrób sobie idealną pizzę na Dzień Pizzy.

Jeśli szukacie pizzy, która smakuje jak z najlepszej restauracji to trafiliście we właściwe miejsce. Zapraszamy Was do przetestowania naszego przepisu (oryginalnie pochodzi z Robert’s Pizza na Brooklinie). Wcześniej przeczytajcie przewodnik jak zrobić idealną pizzę i obejrzyjcie krótki, instruktażowy filmik.

9 lutego –  Międzynarodowy Dzień Pizzy

Każda okazja do zrobienia pizzy jest dobra, ale Dzień Pizzy, wypadajacy dzisiaj, nadaje się do tego najbardziej. Nie wiadomo kto go ustanowił, wiadomo że pizzę lubią wszyscy!

Pierwsza pizzeria powstała już 1738 r. w Neapolu i nazywała się Antica Pizzeria. Z racji miejscówki z pewnością wypiekano w niej pizzę w stylu neapolitańskim, czyli z sosem pomidorowym, która zrobiła później międzynarodową karierę. Znacznie mniej popularna jest jej rzymska kuzynka – pizza bianca, zapiekana po prostu z serem, skropiona oliwą, czasem z dodatkiem szynki parmeńskiej.

Na wierzch ciasta może oczywiście trafić wszystko co macie pod ręką,  nawet osypek i kiełbasa – to nasza polska pizza po góralsku :-). Najsmaczniejsza jest jednak chyba w wersji minimalistycznej – z sosem pomidorowym mozzarellą i bazylią, czyli pizza margherita, numer jeden na liście hitów każdej pizzerii, niezależnie od szerokości geograficznych.

Swoją nazwę zawdzięcza Małgorzacie Sabaudzkiej, żonie księcia Neapolu i późniejszego króla Włoch, która rozsmakowała się w pizzy przygotowanej dla niej przez Rafaella Esposito. Królewska pizza składała się z samych najprostszych składników. Bogactwo smaków nie bierze się z nadmiaru i przepychu ingrediencji, ale właściwych proporcji i umiaru.

Taka jest też nasza pizza – prosta, bez fajerwerków, łatwa do przygotowania, a przy tym niebywale smaczna. Zajadamy się nią przy każdej okazji, bo w zamrażalniku zawsze mamy zapas ciasta gotowy do wyciągnięcia, rozmrożenia i upieczenia.

Przetestuj przepis na idealną pizzę

Przeczytaj tutorial i obejrzyj film jak zrobić idealną pizzę