Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue.

Czas: 1,2 godz.

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3-4

Marynata z kawy

Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół. Zgrilowane produkty polewamy albo maczamy w keczupie. 

Amerykanie, którzy wiedza to i owo o grilowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero na sam koniec, gdy jest gotowe dokładnie obtaczamy je w sosie i dopięłam pod mocnym ogniem. Na powierzchni mięsa powstaje wtedy aromatyczna i smakowita skorupka, która zastępuje wszelkie marynaty, wymagające czasu i zachodu.

Skoro o przyprawach mowa, w przepisie podajemy dwa zestawy marynat do wyboru, ale gorąco zachęcamy do przetestowania zaprawy z kawą, która nadaje grilowi niecodzienny, ziemisty posmak. Warto spróbować, bo grilowany kurczak, choć pieczony w piekarniku, dzięki tej marynacie smakuje jak z grila.

Więcej o marynacie znajdziecie tutaj.

Sos barbecue to świetna droga na skróty do pysznych i aromatycznych dań z grila, ale też z piekarnika. Grilowany kurczak zapiekany w gęstym słodko-kwaśnym sosie smakuje wyjątkowo. Podczas długiego pieczenia w wysokiej temperaturze mięso robi się kruche, później zamacerowane w sosie barbecue nabiera soczystości.

Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka (podudzia)

Marynata 1

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Marynata 2

  • 2 łyżeczki drobno mielonej kawy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sos

  • 1 szklanka sosu barbecue (według tego przepisu)
  • 1 łyżka dowolnej konfitury
  • 2 starte ząbki czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz kurczaki ręcznikiem lub ściereczką. Posól i przypraw jedną z dwóch marynat. Przełóż na tackę do pieczenia. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.

Krok 2 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw pałki na środową półkę. Piecz przez 30 minut, następnie przewróć nóżki na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 20-25 minut.

Krok 3

W czasie, gdy mięso się piecze zrób sos barbecue. Z tego przepisu uzyskasz 11/2 szklanki sosu. Odlej pół szklanki, wlej do rondelka, dodaj łyżkę konfitury i dwa starte ząbki czosnku i podgrzewaj na wolnym ogniu przez czas pieczenia się kurczaka. Chodzi o to, żeby sos jeszcze bardziej się zredukował.

Krok 4

Kiedy pałki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika i zwiększ temperaturę do 220 stopni. 

Weź łyżkę i pokryj sosem pałki z wierzchu. Wstaw mięso do piekarnika i zapiekaj okolo 10 minut aż sos zacznie się delikatnie przypalać. Wyciągnij je wtedy z pieca, przewróć pałki stroną, na której nie ma sosu i posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut.

Wyjmij pałki z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia.

Leave a Reply