Spośród przepisów na śniadanie łatwiejsza do zrobienia jest już tylko bułka z masłem! Francuskie tosty to doskonałe danie dla początkujących kucharzy. Zafundujcie sobie i domownikom początek dnia z aromatycznymi grzankami, kubkiem gorącej kawy lub herbaty i cudownym zapachem wanilii w całym domu.

Tost francuski, tost cygański, bombajski, niemiecki, „biedne rycerzyki” – to kilka najpopularniejszych nazw tego dania, choć najbardziej przyjęły się french toast. Francuzi na grzanki nie mówią oczywiście french toast a „pain pardu”, czyli chlebowe resztki, albo „pain dore” – złoty chleb.

Rzymski przepis bez jaj

Tosty moczone w jajku roztrzepanym z mąką to nie jest ani francuski, ani niemiecki, ani cygański wynalazek. Zresztą pewnie każdy z Was jadł w domu grzanki moczone w jajku i mleku, na które raczej nikt nie mówił francuskie tosty.

Danie ma bardzo starą historię, sięgającą IV-V wieku, w każdym razie wtedy zostało spisane w łacińskiej książce kucharskiej „Apicius”, gdzie nosiło nazwę „Inne słodkości” i składało się z chleba namoczonego w mleku, ale bez dodatku jajek.
Jajka pojawiły się później w spisie składników, czasem dodawano je nie do mleka, ale pod koniec smażenia.

Czerstwy najlepszy

Gorąco zachęcamy Was do zrobienia tych tostów, bo to danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania czerstwego pieczywa, co idealnie wpisuje się w naszą fillzofię niemarnowania jedzenia. Generalnie jemy go mało i w chlebaku czasem zostaje kilka niezjedzonych, twardniejących kromek.
Do tostów najlepszy jest chleb lekko czerstwy, jedno-, dwudniowy. Niestety (dla zwolenników wyłącznie ciemnego pieczywa), na te grzanki nadaje się tylko jasne pieczywo, dobrej jakości.
Tosty podaje się zazwyczaj na słodko, ale można je zrobić w wersji wytrawnej z serem dodanym podczas smażenia i ładnie zapieczonym, z szynką, albo na słono-słodko, czyli z wysmażonym boczkiem i syropem klonowym.

No to do dzieła!

Czas: 5-10 minut

Poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • 12 kromek pieczywa (używalśmy ciabaty więc kromki były małe)
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Ekstrakt lub aromat waniliowy
  • 3 łyżki masła
  • Odrobina cukru pudru do posypania
  • Owoce, mogą być mrożone

Przygotowanie:

Krok 1

Jaja wybijamy do misy, dodajemy mleko, miód, przyprawy. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Mieszankę przelewamy do szerokiego naczynia. Płynu powinno by tyle, żeby kromka chleba mogła się zanurzyć co najmniej do połowy.

Krok 2

Chleb kroimy w nieco grubsze, centymetrowej grubości kromki. Układamy w naczyniu z masą mleczno-jajeczną. Moczymy około 30-45 sekund z jednej a potem z drugiej strony. Czas zależy od tego jak bardzo czerstwy jest chleb. Nie moczcie go za długo, bo zacznie się rozpadać. Pieczywo misie też jednak dobrze nasiąknąć płynem.

Krok 3

Kiedy chleb się moczy, rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła. Następnie, na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy tosty i smażymy około 1,5-2 minut. Smażymy w dość wysokiej temperaturze, żeby tosty ładnie się przyrumieniły. Uważajmy jednak, żeby grzanki się nie spaliły.

Krok 4

Gotowe tosty wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami.

Jeśli zostanie Wam trochę masy jajeczno-mlecznej możecie z niej zrobić doskonałe omlety

Smacznego!