Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na domowy sos pomidorowy. Jest pyszny i zdrowy. 

Czas: 50 minut

Poziom trudności: średni

Cena dla dwóch osób: ok. 14 zł

Składniki:

  • 2 butelki passaty pomidorowej (łącznie 1,5 l)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka stołowa oregano
  • Łyżka stołowa bazylii
  • Sól
  • Pieprz
  • Dwie łyżki miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w głębokim rondlu trzy łyżki oliwy.

Obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Wrzuć na patelnię. Smaż ok. 2 minuty, pilnuj żeby się czosnek nie przypalił, bo stanie się gorzki i popsuje smak sosu.

Krok 2

Dodaj posiekany pęczek bazylii lub suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj wszystko, chwilę przesmaż i dodaj przecier pomidorowy. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły.

Krok 3

Dodaj pulpę pomidorową i wymieszaj. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo niewielkim ogniu. Sos ma tylko mrugać, przez około pół godziny.

Po ugotowaniu odstaw sos by przestygł.

Krok 4

Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz dwie łyżki miodu żeby przełamać smak.

Zblenduj całość.

Z proponowanej ilości składników uzyskamy około 2 litrów pysznego, domowego sosu pomidorowego, który bez problemu zamrozić i zostawić na później. Ten sos jest nie tylko smaczniejszy niż ten ze sklepu, przede wszystkim nie zawiera sztucznych składników. Pycha.

Smacznego!

Poznaj nasze tygodniowe menu, w którym wykorzystaliśmy domowy sos pomidorowy.