Kebab może być zdrowy, pod warunkiem, że zrobimy go sami z dobrych składników. Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany w smakowitych chlebkach też własnego wyrobu. To super danie na lunch do pracy.

Czas

Przygotowanie: 15 minut
Macerowanie mięsa: 2 godziny Pieczenie: 20 minut

Liczba porcji: dla 2 bardzo głodnych osób

Poziom trudności: łatwe

domowy kebab

Doner kebab to jedna z najbardziej znanych szybkich przekąsek streetfoodowych na świecie. W Polsce, i nie tylko, stanowi obowiązkowy punkt na trasie każdego imprezowicza, jako szybki podkład jeszcze przed imprezą, albo nad ranem, jako lekarstwo na kaca przed powrotem do domu, w którym nie ma nic na śniadanie ;-). Polacy kochają kebaby, choć te sprzedawane z budek pozostawiają sporo do życzenia jesli chodzi o walory zdrowotne.

My proponujemy zdrowy, domowy kebab z kurczaka, dla tych, którzy nie chcą odmówić sobie tej przyjemności i jednocześnie dbają o zdrowie.

Domowa pitta

Znalezienie dobrego przepisu na domowy kebab nie było łatwe. Szukaliśmy go długo, testując różne patenty. Dobry ma m.in. Food Emperor, ale niestety bardzo czasochłonny. W końcu stworzyliśmy własny – powstały ze zmiksowania kilku receptur. Prosty i całkiem szybki w przygotowaniu. Kebaby wychodzą genialnie.

Mamy też własny patent na pieczenie kebaba. Przyprawione mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków, zabezpieczamy z obydwu stron krążkami surowego selera i pieczemy pod rusztem, co jakiś czas obracając kebab. Z wyglądu niczym nie różni się od doner kebaba z budki. A smakuje o wiele lepiej.

Mięso możecie włożyć do kupionych w sklepie pitt, ale gorąco zachęcamy Was do upieczenia własnych chlebków – przepis jest mega łatwy, podobnie jak wykonanie. To naprawdę dużą frajda zjeść kebaba w całości zrobionego własnoręcznie. Chlebków można zrobić więcej i je zamrozić.

 

domowy kebab

Składniki:

Z podanej ilości składników zrobicie 8 kebabów. Danie idealne do mrożenia.

  • 2 piersi z kurczaka, najlepiej z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy:

  • 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku

Dodatki:

Skład dowolny, np:

  • Garść szpinaku lub sałaty
  • Drobno posiekana kapusta
  • Pomidor
  • Ogórek świeży
  • Papryka

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych (opakowanie 7 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 ml ciepłej wody (szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1
Ciasto. Drożdże i cukier rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej gładkie. Kiedy samo będzie odchodzić od rąk, robota skończona. Uformuj kulę z ciasta, posmaruj oliwą i przełóż z powrotem do misy, a następnie przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 2
Mięso. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w poprzek na dość cienkie plastry. Wsyp do misy wszystkie przyprawy, wymieszaj (jeśli masz moździerz utrzyj przyprawy na proszek). Dodaj do nich pokrojonego kurczaka, wlej olej i dokładnie obtocz mięso przyprawami. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

Krok 3
Ciasto. Rozgrzej piekarnik do 250 st. Wyrośnięte ciasto uderz delikatnie pięścią, żeby wypuścić z niego powietrze, przełóż na podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem.

domowy kebab

Krok 4
Mięso. Wyciągnij kurczaka z lodówki, żeby się ogrzał. Przygotuj ruszt. Z bulwy selera odkrój dwa plastry centymetrowej grubości. Obierz je. Weź dwa drewniane patyczki do szaszłyków, oba wbij w jeden z krążków selera. Nadziewaj na nie mięso, dość mocno dociskając, żeby powstał zwarty kebab.

domowy kebab

Krok 5

domowy kebab

Ułóż kebab w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st pod sam grill. Piecz przez 20 minut obracając co jakiś czas, żeby mięso równo się opiekło.

Krok 6
Zrób sos: połącz wszystkie składniki i energicznie wymieszaj.

Krok 7
Chlebki przekrój (jeśli są zimne, możesz je podpiec na mocno rozgrzanej patelni). Posmaruj od środka keczupem, albo innym ulubionym sosem. Ułóż  sałatę i inne warzywa. Odkrój cienkie plastry mięsa od „kebaba” ostrym nożem, włóż do chlebka i polej sosem jogurtowym. Smacznego!

domowy kebab

  • naczytane.blogspot.com

    Domowe „fast-foody” są najlepsze