Domowe nuggetsy – złociste, chrupiące, a przy tym bardzo soczyste kawałki kurczaka. Wszystko bez smażenia w głębokim oleju. W ogóle bez oleju! W zestawie marechwkowo-pietruszkowo-selerowe frytki.

Domowe nuggetsy dla niejadka

Domowe nuggetsy

Papierowe wiaderko pełne kawałków kurczaka w złocistej panierce – to widok, który może złamać nawet ascetę. A już na pewno Waszego niejadka. Będzie mu smakowało – słowo. Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. 

Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe do upieczenia.

Przepis, lekko udoskonalony przez nas, pochodzi z bloga amerykańskiej kucharki, którego adresu teraz nie możemy odnaleźć. Mamy nadzieję, że autorka nie będzie miała nam za złe, że go wykorzystaliśmy bez podania źródła!

Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:

Niedziela: Zapiekanka mac and cheese

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw

Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem

Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Piątek: Fish and chips z piekarnika

Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami

Czas: 30 minut plus czas na marynowanie mięsa (minimum 2 h)

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2 

Domowe nuggetsy

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka
  • Szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka

Panierka

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki soli

Mieszanka ziół

  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

Frytki

  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • Duży kawałek selera korzennego
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do głębokiego naczynia. Do maślanki dodaj posiekany ząbek czosnku i kilka łyżek dowolnej zieleniny. Wymieszaj i zalej mięso. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Przygotuj dwie blaszki wyłożone papierem, posmaruj je olejem i wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały.

Krok 3

Przygotuj frytki. Warzywa umyj, obierz i pokrój na dość cienkie frytki. Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż. Z pietruszkami jest trochę kłopot, bo nie są tak równe jak marchewki: góra jest szersza od dołu. Przerój je w poprzek, a następnie górną część na połowy. Jeśli korzeń jest gruby pokrój każdą połówkę na trzy części.

Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj i odstaw.

Krok 4

Wsyp zioła do dużego worka foliowego (najlepiej takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj.

Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij 2 jajka, dodaj kilka łyżek mleka, dokładnie wymieszaj. Przełóż kawałki kurczaka do misy z mąką i dokładnie obtocz, a następnie zanurz w jajku. Wyciągaj kuchennymi szczypcami lub widelcem, odsączając z nadmiaru jajka i przekłądaj do worka foliowego z panierką. Energicznie potrząśnij, tak by panierka ładnie pokryła mięso (panieruj kurczaka porcjami jesli masz za mały worek).

Krok 5

Wyciągnij jedną rozgrzaną blaszkę z piekarnika i wysyp na nią warzywa (ostożnie, nie poparz się!). Wstaw do piekranika pod sam gril.

Wyciągnij drugą blaszkę i przełóż na nią nuggetsy. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. W połowie pieczenia obróć mięso i przemieszaj frytki. Obserwuj mięso, czy się nie przypala. Wyciągnij nugettsy z piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej).

Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply