Domowa kostka rosołowa według tego przepisu smakuje jak najlepszy sklepowy wegetariański bulion w kostce. Tym się jednak od niego różni, że jest zrobiona wyłącznie z naturalnych składników, bez chemii.

Przepis na domową kostkę rosołową jest bardzo prosty i każdy zrobi go sam bez żadnych problemów. Jest tylko jeden warunek: trzeba mieć co najmniej robot ręczny, a najlepiej dobry blender.  Wszystkie składniki – surowe – trzeba bowiem zmiksować na gładką pastę. Domowe kostki rosołowe najlepiej jest zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące.

Składniki:  

  • Mała marchew
  • Mała pietruszka
  • Łodyga selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego (długości kciuka i niewiele grubszy)
  • Pół malej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Mała garść świeżej kolendry
  • Mała garść pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do kielicha miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Wszystkie warzywa są surowe, nie trzeba ich ani gotować, ani blanszować. Staraj się zatem dokładnie je zmiksować. Jeśli masz blender małej mocy, albo w ogóle nie posiadasz takiego urządzenia, użyj miksera ręcznego – spokojnie da radę (my tak miksowaliśmy). Przełóż masę do pojemnika do mrożenia kostek lodu.

Krok 2

Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub domową zupę instant. Po wyjęciu z zamrażalnika włóż kostki do przygotowanej zupy, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Kostki są tylko lekko posolone. W razie potrzeby posól zupę do smaku.

Smacznego!

Domowa zupa instant