Kasza jaglana, w połączeniu z orzechami solonymi w miodzie, jest bardzo sycąca i smakuje jak snickers. Ale jest o wiele zdrowsza!

Ten deser z kaszy jaglanej jest jedną z wariacji na temat „niskokalorycznego deseru Agnieszki„. Jest odrobinę bardziej kaloryczny Ale też bardziej sycący, dzięki smażonym w miodzie, solonym orzechom. I chyba jeszcze smaczniejszy! Może spokojnie zastąpić przekąskę do pracy. Albo być pożywnym śniadaniem. Poza sezonem można dodać do kaszy owoce suszone. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub, jak na zdjęciu, z jeżynami.

Czas: 25 minut

Poziom trudność: łatwe

Składniki:

  • Pół szklanki kaszy jaglanej
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Dwie garści orzechów, najlepiej laskowych i migdałów, ale mogą być też włoskie, orzechy nerkowca czy ziemnych
  • 2 łyżki miod
  • Sól
Deser z kaszy jaglanej
Na zdjęciu deserem zajada się nasza przyjaciółka Dominika.

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej patelnię, wysyp na nią kaszę jaglaną i praż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Zagotuj w garnku pół szklanki wody. Gdy będzie wrząca, wsyp do niej kaszę. Dolej szklankę mleka kokosowego. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem (tak by płyn tylko „mrugał”) przez 15-20 minut. Pilnuj, żeby płyn się nie wygotował a kasza nie przypaliła. Jeśli kasza wchłonie płyn, ale wciąż będą w niej twarde drobinki, dolej jeszcze trochę wody i gotuj pod przykryciem.

Krok 2

Teraz orzechy. Na dość mocno rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i praż 2-3 minuty, potrząsając patelnią, żeby orzechy nie przypaliły się. Ściągnij orzechy i przestudź (są gorące), następnie posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Ponownie przesyp je na patelnię i chwilkę praż na średnim ogniu.

Wlej miód, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i obtocz w nim orzechy. Teraz dość mocno posól masę. Ilość soli zależy od indywidualnych gustów, my lubimy dość słone orzeszki wiec dodajemy około pół łyżeczki soli. Zamieszaj.

Dodaj orzechy do kaszy. Jeśli nie zrobisz tego zaraz po usmażeniu, masa zesztywnieje, bo miód zastygnie. Żeby stała się znowu plastyczna, wystarczy ją podgrzać.

Krok 3

Przełóż kaszę z orzechami do miseczek/słoików, podawaj posypane owocami. Smacznego!

Sprawdź też niskokaloryczny deser Agnieszki. 

Leave a Reply