Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowa ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych.

Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta)

Poziom trudności: łatwe

wegetariańska tarta

Czerwona kapusta – idealna do pieczenia

Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość.
Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood. Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce).

Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty.

Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny.

Składniki:

  • Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki
  • Mały słodki ziemniak
  • 2 małe buraczki ćwikłowe

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • Łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia
  • Jajko
  • 5-6 łyżek ciepłej wody

Pesto:

  • Garść szpinaku
  • Mała garść natki pietruszki
  • Mała garść orzechów włoskich
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • Półtorej łyżeczki suchych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • Jajko

Przygotowanie:

Krok 1
Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut.
Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól. Wymieszaj.
Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 2 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.
Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 2
Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. Solidnie skrop olejem rzepakowym, posyp przyprawami: kuminem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia.

Krok 4
Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm.

Krok 5
W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Wtedy ściągnij go z ognia.

Krok 6
Wyciągnij ciasto z pieca. Posmaruj wierzch łyżką sosu balsamicznego. Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Krok 7
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe!

Smacznego!

  • Uwielbiam czerwoną kapustę, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam.

  • Akurat jak ja głodna jestem :-))) Zjadałabym, och zjadła tę tartę Lubię tarr ze wszystkim …

  • Miało być tartę , sorry to z głodu :-)))

  • Ależ ja tęsknie za samodzielnym gotowaniem – przez pracę 70-80h w tygodniu zupełnie przestałam gotować

  • Karolina Ostrowska

    jutro mam wolne, więc skorzystam z przepisu

  • ania

    Wyglada cudownie i z pewnoscia smakuje przepysznie