Bardzo prosta do zrobienia pasta, którą można podać na szybki obiad lub kolację. Wystudzona świetnie sprawdza się jako sałatka makaronowa.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4

Zdrowy makaron

Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków.

Makaron to też nie są zwykłe świderki! Jest zrobiony bez mąki pszennej, za to na bazie trzech warzyw. Wygląda i smakuje bardzo dobrze. Poza tym gotuje się o połowę krócej niż klasyczny makaron. Można go już kupić w wielu sklepach. My kupiliśmy go w Lidlu, ale wczoraj wiedzieliśmy go też w Rossmanie (artykuł nie jest sponsorowany przez żadną z tych marek. Podajemy nazwy, żeby ułatwić Wam poszukiwania).

Oryginalny przepis jest autorstwa Nigelli Lawson.

Składniki:

  • Opakowanie makaronu (świderki, rurki)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Sól

Pesto

  • 5 filetów anchois
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 25 g rodzynek (2 niepełne łyżki)
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 50 g płatków migdałowych (około pół szklanki)
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Pęczek bazylii

Przygotowanie:

Krok 1
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 2
Zrób pesto. Włóż do miksera 5 filetów anchois, 25 g rodzynek, 2 małe ząbki czosnku, 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy, 50 g płatków migdałowych. Zmiksuj na masę. Dodaj bazylię – znowu zmiksuj. Następnie wlej oliwę i miksuj aż uzyskasz gładką emulsję. Jeśli wolisz rzadsze pesto dodaj więcej oliwy.

Krok 3
Wymieszaj makaron z pesto. Dodaj pokrojone na połowy pomidorki. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Smacznego!

Leave a Reply