Super proste danie z papryk, delikatne, słodkie i zdrowe. Peperonata nieco przypomina leczo w wegetariańskiej wersji. Świetnie smakuje z dobrym chlebem.

Czas: Godzina
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2


Gdyby zrobić listę najprostszych przepisów świata, peperonata na pewno znalazłaby się na niej bardzo wysoko. W zasadzie jest to niemal wyłącznie danie z papryk, długo duszonych, mięciutkich i delikatnych. Peperonata najlepsza jest właśnie latem, kiedy papryki są najbardziej soczyste i najsłodsze. Dlatego też nie ma w niej miejsca dla papryki zielonej, która jest niczym innym jak niedojrzałą jeszcze papryką czerwoną lub żółtą.
Istota tej potrawy polega na długim, powolnym duszeniu, tak żeby papryki uwolniły całą słodycz i aromat.

My zrobiliśmy peperonatę w nieco inny sposób: papryki najpierw upiekliśmy, a potem udusiliśmy z passatą pomidorową. Naszym zdaniem pieczenie wydobywa z papryk jeszcze więcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy lancze na pięć dni staramy się upiec jak najwięcej składników, które potem można łączyć w różne dania. Ponad to jest  to zdrowy i szybki sposób gotowania. Zobacz jak piekliśmy papryki do peperonaty i warzywa do innych dań w Menu na tydzeń: 5 dań w półtorej godziny

Poniżej podajemy przepis na klasyczną peperonatę, ale jeśli chcecie spróbować naszej metody wstawcie papryki do piekarnika na 35 minut – temperatura 210 stopni. Kiedy skórka sczernieje, wyjmijcie je z piekarnika i włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika lub zawiążcie w woreczku foliowym. Odstawcie na kilka minut. Następnie ściągnijcie skórkę, pokrójcie w paski – wyrzućcie gniazdo nasienne i starajcie się zachować jak najwięcej soku, który wycieka z papryk.

W czasie gdy papryki pieką się, podduście czosnek i cebulę, dodajcie passatę i gotujcie na wolnym ogniu. Posiekane papryki wraz z sokiem dodajcie do sosu i duście przez 10 minut. Gotowe.

To proste danie z papryk pochodzi z południa Włoch, gdzie podawane jest jako przystawka do pieczonych mięs. Może też być samodzielnym danie, jeśli nakroić do niej dobrego, ciemnego chleba, np. takiej pysznej focacci zrobionej z ciasta bez zagniatania.

Przepis na peperonatę pochodzi z serwisu seriouseats.com

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółta cebula
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (zmiksowanych)
  • Ocet balsamiczny lub wino dla przełamania smaku (1-2 łyżki)
  • Świeża bazylia, oregano lub majeranek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj papryki, pokrój w paski. Rozgrzej w rondlu 6 łyżek oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj 3 posiekane ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj papryki i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 2
Wlej do papryk sos pomidorowy i dodaj bazylię, oregano, lub tymianek (całe gałązki;), gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj 2 łyżki oliwy, posól i popierz. Dopraw do smaku octem balsamicznym lub winem, żeby przełamać słodki smak. Wyjmij gałązki ziół.
Podawaj pepronatę na ciepło, lub w pokojowej temperaturze.
Smacznego!

Leave a Reply