Bardzo prosty przepis na pysznego hamburgera do zrobienia w niecałe 20 minut! Nie trzeba go specjalnie przyprawiać, wystarczy usmażyć w odpowiedni sposób.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Liczba porcji: 2

Pamiętacie rozmowę Jules Winnfielda i Vincenta Vegi z „Pulp fiction” o cheeseburgerze? Jules wyjaśnia Vincentowi, że w Holandii na „ćwiećfunciaka” mówi się „Royal cheeseburger”, bo tam obowiązuje system metryczny, a nie angielski. Quarter Pounder (ćwierćfunciak) to popularna nazwa burgera o wadze jednej czwartej funta, czyli w systemie metrycznym dokładnie 113 g.

Porządny kawał burgera

Mamy dla Was przepis na znacznie solidniejszy kawałek burgera, bo ważący aż 125 g, czyli równe ćwierć kilo. Nie o samą wagę tu zresztą chodzi, ale sposób smażenia burgera. Ktoś może powiedzieć, że nic prostszego jak usmażyć kotleta, a jednak jest to duża sztuka, szczególnie jeśli mowa o burgerze wołowym. My mamy super sprawdzony przepis na hamburgera z piwem stout, ale on wymaga trochę czasu. Burger Jamiego Oliviera, który przestawiamy dzisiaj to droga na skróty do bardzo smacznego hamburgera, którego nie trzeba przyprawiać, bo cała sztuka polega na odpowiednim sposobie smażenia. Żeby była jasność – nie ma w tym nic skomplikowanego, po prostu podczas smażenia trzeba mięso posmarować musztardą i ostrym sosem – tabasco lub sriracha. Wychodzi genialny, smakowity kawałek burgera. 

Przepis pochodzi z serwisu seariouseats.com

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej
  • 2 łyżeczki sosu tabasco lub sriracha
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pomidor
  • 4 plastry miękkiego sera
  • 2 duże garści sałaty lodowej lub masłowej
  • 4 bułki
  • 4 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka tabasco lub sosu sriracha

Przygotowanie:

Krok 1

Wyjmij mięso z lodówki. Nie wyrabiaj, nie zagniataj mięsa. Uformuj cztery kule, spłaszcz każdą w kształtny kotlet o średnicy większej niż przekrojona bułka. Każdy posól i popieprz. Przełóż na posmarowany delikatnie olejem talerz i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie pokrój w krążki cebulę i zalej łyżką octu. Odstaw. Pokrój ogórki kiszone i pomidora w plastry. 

Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki majonezu z łyżką keczupu i łyżeczką sosu sriracha lub tabasco.

Krok 3

Smażenie burgerów. Najlepiej smażyć je partiami, po dwa. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dość mocno podkręć temperaturę – kotlety mają się żywo smażyć. Wyłóż na patelnię 2 kotlety, dociśnij szpatułką do dna. Smaż minutę z jednej a następnie przewróć na drugą i smaż również minutę. 

Posmaruj burgera z wierzchu łyżeczką musztardy i połową łyżeczki sosu sriracha lub tabasco. Przewróć burgera posmarowaną stroną na dno patelni i smaż kolejną minutę. Teraz posmaruj drugą stronę burgera i po minucie przewróć w stronę dna patelni i smaż znowu minutę. Łączny czas smażenia to 4 minuty. Po dwie z każdej strony.

Pod koniec smażenia podlej patelnię 2 łyżkami wody, wyłuż na burgery po plastrze sera, przykryj i smaż chwilę, aż ser się rozpuści. 

Krok 4

Przekrój bułki na połowy. Dolną część posmaruj sosem, połóż na nim sałatę, a na niej burgera. Dalej ogórka, cebulę i pomidora. Polej sosem i przykryj drugą połówką bułki i dociśnij.  Można wcinać!

Smacznego!