Świetne danie na szybki obiad lub na lancz do pracy. Kurczak z kuskusem zawiera mnóstwo protein i stanowi potężny ładunek energii i zdrowa.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kiedy bloger chwali swój przepis, że jest pyszny, to brzmi to trochę podejrzanie, bo to przecież czytelnicy powinni danie ocenić. Chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że jak sam się nie pochwalisz to nikt cię nie pochwali:)

My mamy ten komfort, że możemy naszymi przepisami chwalić się bez cienia zawstydzenia, bo zdecydowana większość naszych wpisów to albo bezpośrednie odwołania do pomysłów znalezionych w sieci (zawsze podajemy źródło), albo wariacje na ich temat.

Piszemy o tym dlatego, że dzisiejszy przepis jest naprawdę pyszny:) Rzecz niby trywialna: kurczak z kaszą, ale wierzcie, że jest to absolutnie niebanalne danie. Wzięliśmy je ze strony Kevina Curry’ego, prowadzącego niezwykle popularny blog FitMenCook. Face jest naprawdę fit (i mocno przypakowany) i gotuje. I to jak! Już Wam kiedyś pisaliśmy, że kuchnia Kevina to coś około 15 składników (w tym przyprawy i dodatki), a repertuar potraw ma wydaje się nieograniczony. Gotuje zdrowe, pełne protein, energetyczne dania, które są przy tym niesamowicie proste. Taki jest kurczak z kuskusem, gotowy w pół godziny. Tajemnica smakowitości polega na tym, że mięso najpierw jest obsmażane na złoto na mocnym ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników.

W oryginalnym przepisie są filety z udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Naszym zdaniem udka są najlepsze, gdyż składają się z różnych rodzajów mięsa. Pamiętajcie przy tym, że muszą to być udka bez kości. Udka z kostkami też byłyby świetne, pod dwoma jednakże warunkami: trzeba byłoby je najpierw obsmażać co najmniej z kwadrans, a potem dusić też około 30 minut. Kto ma czas niech wypróbuje ten paten.

Kuskus możecie zastąpić dowolną kaszą, tylko wtedy czas gotowania trzeba będzie wydłużyć o jakieś 5 minut. Poza bulgurem, który gotuje się szybko.

Składniki:

  • 4 filety z udek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklana kuskusu
  • Garść pieczarek lub 2-3 boczniaki
  • Garść jarmużu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta kminu 
  • 21/2 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki oleju. Udka posól, popierz, przypraw łyżeczką tymianku i papryki oraz szczyptą kminu. Przełóż do rondla i smaż na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony, żeby ładnie zrumienić mięso. Najlepiej, żeby było już chrupiące.

Krok 2

W międzyczasie drobno posiekaj cebule i zetrzyj na tarce czosnek. Wyjmij z rondla udka i odłóż. Zmniejsz temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż mieszając 5 minut.

Krok 3

Dodaj do cebuli grzyby, zwiększ temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu aż grzyby lekko się przysmażą.

Krok 4

 Wsyp kuskus do rondla, zamieszaj całość i praż przez minutę. Umyj jarmuż i dołóż do kuskusu. Wmieszaj w kaszę. Smaż do momentu aż jarmuż zmięknie. Zalej całość 2 1/2 szklankami bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wyłóż na kuskus udka, przykryj rondle i duś na wolnym ogniu 15 minut.

Odkryj, przemieszaj, podawaj.

Leave a Reply