Usmażyć kurczaka tak, żeby nie wysuszyć go na wiór to jednak jest niemała sztuka. Choć wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Z tym przepisem sprawa jest naprawdę prostsza.

Czas przygotowania: 10 minut

Marynowanie: Minimum godzina

Smażenie: 16-18 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Pół biedy jeśli na patelni smażymy  udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, ale trzeba dużej zręczności, żeby nie przesuszyć mięsa. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie było surowe.

Jak usmażyć kurczaka

Dobry patent jak to zdobić ma FitmenCook, czyli Kevin Curry, bloger i paker z Nowego Jorku, którego już nie raz przedstawialiśmy w Niedzielnym kucharzu. Facet ma świetne, sprawdzone i proste przepisy.  Taki jest też patent na dobrze wysmażonego, ale soczystego kurczaka. Najpierw trzeba go zamarynować, najlepiej na całą noc, ale godzina też zrobi swoje, a potem smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli filet jest gruby to 8 minut z każdej strony. Cieńszemu wystarczą dwie tury po 6 minut.

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka
  • 11/2 łyżki oliwy

Marynata

  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków)
  • 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od gustu)
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej (możesz zrobić ją w domu, składniki znajdziesz pod przepisem)
  • Świeża pietruszka lub mięta 

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Włóż do marynaty kurczaka, przykryj i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Marynatę i kurczaka możesz też włożyć do woreczka strunowego, zamknąć, potrząsnąć, żeby przemieszać składniki i wstawić do lodówki.

Krok 2

Rozgrzej dość mocno patelnię z nieprzywieralnym dnem, skrop olejem, połóż na nim filety z kurczaka. Smaż 6-8 minut z każdej strony. Jeśli mięso zacznie się przypalać zmniejsz ogień. Mięso powinno być mocno przypieczone z zewnątrz, ale białe i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia. 

Podawaj filety posypane siekaną natką z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami.

Przyprawa włoska 

  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 

Wymieszaj składki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku

Leave a Reply