Żeby zrobić kurczaka piccata wystarczy prosta panierka: zwykła mąka wymieszana z parmezanem. Tylko tyle żeby zmienić kurczaka w smakowite, a nawet wystawne danie. To

Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 5 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Kurczak piccata, czyli kurczak panierowany inaczej

Kurczak piccata jets bardzo łatwy do przyrządzenia. Proces przygotowań można przyspieszyć używając polędwiczek drobiowych zamiast fileta

Kurczak piccata to danie dla zabieganych, poirytowanych, zdenerwowanych. Piccata to rodzaj żeński czasownika piccato, który opisuje kogoś w fatalnym humorze, rozdrażnionego i złego. Jak gotować w takim nastroju, kiedy człowiek na ochotę tłuc garnki? Jest na to rada. Kiedy człowiek jest zły to często po prostu jest głodny. Im szybciej zje tym dla wszystkich lepiej.  Mamy dla Was przepis na szybkiego kurczaka w lekkiej panierce, któego można zrobić w 10 miniut.

Kurczak panierowany w tartej bułce jest pyszny, ale kurczak piccata jest jeszcze bardziej smakowity, lżejszy, mniej kaloryczny, bardziej wystawny i wymaga o połowę mniej pracy. Za panierkę służy tu prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru i szyku potrawie nadaje lekki sos z kaparów i wina. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. 

Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, nie tylko drobiu, ale też cielęciny oraz ryb.

Przepis pochodzi z serwisu bonappetit.com

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka lub indyka, świetnie sprawdzą się też polędwiczki drobiowe
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki parmezanu startego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kaparów 
  • 2 łyżki siekanej pietruszka lub szczypioru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (wino, nie ma co kryć jest znacznie lepsze)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 

Przekrój wzdłuż każdy filet kurczaka na dwa cieńsze kotlety. Możesz delikatnie rozbić je tłuczkiem.

Krok 2

Wysyp na talerz 4 łyżki mąki i 2 łyżki parmezanu. Wymieszaj.

Krok 3

Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju i łyżkę masła.

Krok 4

Obtocz kurczaka dokładnie w panierce. Smaż na złoto na patelni. Przełóż na talerz .

Krok 5 

Posiekaj kapary i wysyp na wciąż rozgrzaną patelnie. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj tak by kapary połączyły się z sosem ze smażenia kurczaka. Wlej 1/3 szklanki wina. Wymieszaj. Dodaj siekaną pietruszkę lub szczypior i smaż przez 1-2 minuty.

Podawaj kurczaka piccata z kaparami, przybrany plastrami cytryny.

Leave a Reply